Postupak zbog sukoba interesa pokrenut protiv više političara iz Sarajeva

Vijesti 04. jan 202315:38 1 komentar
N1

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je danas pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv 13 osoba. Pored direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, na spisku su se našli i dobro znani funkcioneri poput Aljoše Čampare, Adnana Delića, Kenana Magode i drugih.

Treba podsjetiti da je kantonalni zakon stupio na snagu početkom ove godine, što je omogućilo zakonsko djelovanje Ureda za borbu protiv korupcije KS u ovom polju.

Kao što je ranije objavljeno, na neslavnom spisku za provjeru završila je i direktorica kCUS-a Sebija Izetbegović, koja je u ovom sazivu i zastupnica u Skupštini KS.

Pokrenut postupak protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanje sukoba interesa

Kako je za N1 potvrdio šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić, među onima koji su također prihvatili mandat u ovoj skupštini i završili na istoj listi je i SDP-ov Davor Čičić, koji je i kantonalni ministar finansija. Sukob interesa proispitivat će se i za ministra privrede KS Adnana Delića, koji je i zastupnik u federalnom parlamentu, potom NIP-ovog Aljošu Čamparu koji obnaša i kantonalnu zastupničku, te federalnu izvršnu funkciju, ali i za SDP-ovog Kenana Magodu koji je istovremeno kantonalni zastupnik i prvi čovjek Turističke zajednice KS.

U Kantonu Sarajevo je sumnja na sukob interesa utvrđena kod najmanje 30 osoba, no još nije pokrenut postupak protiv svih njih. Tu spadaju još i NIP-ovi Aida Ožegović i Midhat Kerla, Nihad Uk i Miomirka Melank (Naša stranka), SDP-ov Abel Baltić, te SDA-ov Hamdija Hasanović.

Treba pojasniti da kantonalni zakon propisuje da nosilac javne funkcije može istovremeno obavljati samo jednu javnu funkciju te da se to odnosi na sve nivoe vlasti, a ne samo unutar KS.

Ipak, federalni zakon koji reguliše ovo pitanje, ne propisuje sukob interesa u istom slučaju, stoga mnogi političari smatraju da će izbjeći kazne zbog duplih funkcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare