Posvađano Predsjedništvo BiH na gostujućem (klizavom) terenu

Vijesti 16. maj 202119:31 > 20:43 6 komentara

Predsjednici zemalja Zapadnog Balkana, te Hrvatske i Slovenije, sutra će na Brdu kod Kranja prisustvovati summitu u okviru procesa Brdo Brijuni.

Lideri regije sastaju se u trenutku pojačanih političkih tenzija, ali i siromašnih rezultata na ispunjavanju europskih reformu kao što je to slučaj sa BiH.

Našu zemlju predstavljat će sva tri člana Predsjedništva BiH, koji posljednjih dana razmjenjuju teške riječi zbog non papera, te navoda o razdruživanju.

Može li summit Brdo Brijuni pomiriti lidere, ili će ovaj sastanak samo dodati ulje na vatru?

Lideri regiona dodali su možda i previše začina na jelovniku summita na Brdu kod Kranja. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će tročlana reprezentacija – Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović.

U Sloveniju odlaze s vlastitom političkom ostavštinom: Od priče o razdruživanju, preko rata i mobilizacije vojske, do činjenice da nisu učinili ništa na europskom putu.

Predsjedništvo BiH: Može li samit postati klizavn teren?

A hoće li BiH biti jedna od tema na Brdu kod Kranja, Džaferović odgovara odrečno: “Zašto? Zašto? Nema rasprave o stanju… Mi ćemo ovdje u BiH raspravljati o stanju u našoj zemlji.”

Posvađano Predsjedništvo na gostujućem terenu. Može li to postati klizav teren?

“Bilo bi čudo da se ne desi neki skandal od trojice članova Predsjedništva. Kada odu, potrudit će se da se nešto desi, na osnovu čega će moći skupljati političke poene. Sa jedne strane Džaferović i Komšić, sa druge strane Dodik. Ne zna se koja će strana prvo to isprovocirati, ali je sigurno da će ova druga strana odgovoriti. Oni jednostavno nemaju ništa drugo da pričaju. Da imaju rezultate, pričali bi o tome”, ocijenila je Ivana Marić, politička analitičarka.

Aleksandar Vučić smatra da on ima rezultate, ali da ne očekuje ugodan razgovor s kolega,a iz regiona, naročito sa Milanovićem, Đukonovićem te predstavnicima Kosova i Albanije.

Uoči summita putem Instagrama poručuje kako se za teške sastanke priprema uz ukusnu pitu i jogurt.

Ide i Vučić

“Pa je li bolje da ja budem tamo da im odgovorim, ili da ne budem. Ja mislim da je bolje da budem. Zato što ću svima da im odgovorim. Svima, bez ikakvog straha. Zato što govorim istinu”, rekao je Vučić.

Uz istine koje će pripremiti svaki lider regiona, možda bi jedna mogla isplivati. Priču o non paperima stavti ad acta, nagovijestio je to i domaćin sastanka, Borut Pahor.

“Ne vjerujem da je moguća mirna promjena granica. Moda bi tako i počela ali ne bi završila zbog kompleksnosti odnosa u tom dijeli JI Europe. Mislim da je najbolje da, umjesto, toga sa Briselom da postignemo suglasnost da je proširenje EU najbolje rješenje za mir i stabilnost i blagostanje ovog dijela Europe. Treba lidere EU da ubijedimo u takvo rješenje”, reako je Borut Pahor – slovenski predsjednik.

Pahor, čija zemlja uskoro preuzima predsjedanje Unijom, zalaže se za brzi i kolektivni prijem zemalja Zapadnog Balkana u Uniiju, ali na summitu Brdo Brijuni tu će ideju moći razmijeniti lideri međusobno. Od najavljenog dolaska Emanuela Macrona očito nema ništa, te bi ovaj summit prvi puta mogao proći bez ijednog visokog dužnosnika Unije, ili SAD-a.

Proces iniciran 2013. 

“To samo govori koliko niko ne očekuje od ovog summita. Jer, da očekuju, bilo bi tu većih najava. To samo pokazuje da niko ništa ne očekuje, već se ponašamo kao da je to neki susret koji se svaki dan dešava”, izjavila je Ivana Marić.

Proces Brdo Brijuni iniciran je 2013. baš od Pahora i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Cilj je summita jačanje suradnje među zemljama Zapadnog Balkana u zajedničkom nastojanju pristupanja Europskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare