Potresna ispovijest Abide iz Srebrenice: Pristala bih da dođem da obiđem makar te dvije koščice, bilo od oca ili brata

Vijesti 04. jul 202419:59 0 komentara

14 žrtava srebreničkog genocida pronaći će smiraj u Potočarima na 29. godišnjicu. U toku su posljednje pripreme za komemoraciji i dženazu, ali i 20-i po redu komemorativni pohod Marš mira, za koji se dosada prijavilo preko četiri hiljade učesnika širom svijeta.

Za razliku od 11. jula sedam dana uoči Memorijalni centar osim ponekog posjetioca skoro je prazan. Srećemo tu Abidu i Pašu, koje sjede, sjećaju se i pričaju o svojim najmilijim koje su izgubili u genocidu. Doći će tu 11. jula ako smognu snage iako ove godine ne kopaju nikoga. Abida ni 29 godina nakon nije pronašla niti jednu kost ni oca ni brata koje je izgubila. Sjeća se posljednjeg susreta s bratom kroz suze koji je ispraćao iz rodnog kraja. Kaže bio je najmlađi, njih 7 sestara i on.

Abida Čuhadarević:

”Samo mi je žao što mu nisam dala, dala sam mu nešto para… žao mi je što mu još nisam dala šta god. I eto… Tada sam ga vidjela i više ga nisam vidjela.”

Dodaje da bi i jednu jedinu kost oca ili brata pokopala ako bi s tim bile složne i sestre. Samo da zna gdje su, gdje da dođe i prouči fatihu. Mnogo je onih koji ipak djelimične posmrtne ostatke ne žele ukopati. Broj žrtava kojima se klanja dženaza iz godine u godinu sve je manji. Ove godine bit će ukopano njih 14, najmlađa žrtva imala je samo 17 godina.

Abida Čuhadarević:

”Ja bi pristala, da dođem makar, da proučim fatihu, da dođem da obiđem makar te dvije košćice tri. Bilo od oca, bilo od brata.”

Adem Mehmedović, PR OO ZA OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI:

”Nažalost mali je to broj žrtava koje su identifikovane, obzirom da mi još tragamo još za gotovo hiljadu žrtava genocida i nažalost imamo i dosta identifikovanih tijela, ali koja nisu kompletna i porodice teško daju saglasnost da se kopaju nekompletna tijela.”

A Paša Ibrahimović ukopala je djelimične ostatke supruga i sina. Najteže joj pada što sin leži ukopan bez da mu je pronašla glavu.

Paša Ibišević:

”Ja sam odmah rekla, dajte šta date. Što bi rekla prije, da znam gdje da dođem da proučim fatihu. Teško jeste, al živjeti se nazor može, umrijeti se ne može. ”

Dodaje da bi joj sada teško bilo pristati na reekshumaciju, kaže ne znam šta bi da me pozovu. Ove godine nakon kolektivne dženaze veliki broj porodica doći će i danima nakon da dokopa kosti ubijenih koje su naknadno nađene. Iz Organizacinog odbora potvrđuju nam da su u toku posljednje pripreme. Zvanice će najvjerovatnije svoje prisustvo potvrditi do kraja sedmice kada ih očekuje i posljednji sastanak. No, nakon toga odmah će raditi na pripremama za tridesetu godišnjicu pošto će nakon usvajanja UN-ove rezolucije 11. juli biti obilježen kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Adem Mehmedović, PR OO ZA OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI:

”Tu se mora odmah nakon ove 29. godišnjice ozbiljno pristupiti obzirom da za 30. godišnjicu ćemo vjerovatno imat daleko veći broj učesnika i Marša mira.”

Ove godine Marš mira bit će održan po dvadeseti put. Preko 4 hiljade učesnika širom svijeta do sada se prijavilo, a Adem dodaje da svi koji dođu na sam polazak 8. jula bez prijave su dobrodošli. Organizacijski sve je spremno da učesnici Marša mira sigurno prođu putem smrti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!