Poznata glumica se bori s epilepsijom od 15. godine: Bolest otkrila nakon što je pala sa skija i motora na glavu

Epilepsija nije duševno, već neurološko oboljenje i četvrto je po redu najčešćih neuroloških oboljenja. Procjenjuje se da jedan posto svjetske populacije boluje od epileptičnih napada. Precizna statistika o broju osoba sa epilepsijom u BiH ne postoji, ali se procjenjuje da ih je oko 14.000. O svom iskustvu sa epilepsijom iz Kine za Novi dan govorila je Vitomira Lončar - poznata hrvatska glumica i voditeljica. O liječenju, medikamentima, i hirurškim procedurama govorili su dr. Admir Mehićević - specijalista neurologije i dr. Željka Petelin Gadže - specijalistica neurologije u Zagrebu.

“Ljubičasti dan” ili “Purple day” je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. marta na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja nivoa osviještenosti o epilepsiji.

“Ljubičasti dan odnosno Dan borbe protiv epilepsije pokrenula je jedna devetogodišnja djevojčica koja se zove Megan Cassidy iz Kanade koja je zajedno s roditeljima i udrugom za oboljele od epilepsije pokrenula jednu akciju gdje je ona prezentirala, odnosno pokušala da približi svijetu sve ono što ona radi kao osoba sa epiepsijom, a sve sa ciljem da pokaže kako je život s epilepsijom moguć”, objasnio je dr. Admir Mehićević.

Svoje iskustvo i način na koji joj je dijagnosticirana epilepsija, s gledaocima je podijelila hrvatska glumica i voditeljica Vitomira Lončar. Njoj je ova bolest dijagnosticirana s 15 godina.

“Naime, uslijedilo je nekoliko uistinu nevjerovatnih okolnosti koje su doprinijele da dobijem tu dijagnozu. Prije svega, zabila sam se na skijanju velikom brzinom u kuću. Nakon toga na europskom prvenstvu mladih košarkašica jedna me je suigračica lupila laktom u glavu, završila sam u bolnici. Nakon toga sam pala s motora na glavu i sve to je dovelo do velikih problema i do dijagnoze”, započela je Lončar.

Kazala je kako je početkom 70-tih godina, kada lijekovi još nisu bili razvijeni, bila na terapiji koja je imala neugodne nuspojave.

“Zanimljivost tog razdoblja je da mi mama nije rekla što je moja dijagnoza. To sam saznala mnogo godina kasnije kada me je liječnik tražio da donesem svoju cjelokupnu dokumentaciju i kada je sasvim jasno pisalo ‘epilepsija'”, dodala je.

Glumica je bila na terapiji do svoje 20. godine kada se, zbog nuspojava koje su bile prepreka za posao kojim se tada bavila, odlučila živjeti bez lijekova. Do tridesete godine je imala “dobro razdoblje” u života, a onda se opet dogodila nesreća.

“Pri pripremi jedne predstave gdje smo gostovali u bolnici, srušio mi se ogroman bolnički luster. One dvostruke neonske lampe, srušile su se na glavu. Pala sam u nesvijest, dakako, sa teškom povredom glave i ponovno završila na terapiji. Ovog puta situacija je bila mnogo teža, premda sam imala 30 godina, stavili su me na lijekove i sljedeće četiri godine sam ponovno bila na lijekovima i nije mi bilo ugodno što se cijela priča ponovno vratila. Međutim, nakon četiri godine uspjela sam se uz pomoć liječnika ponovno skinuti sa terapije i sve je izgledalo da će biti med i mlijeko i maćuhice”, prisjeća se Vitomira.

Ali, u četrdesetim se situacija ponovno pogoršala, pa je glumica završila u bolnici. Lijekove je pila narednih 20 godina, odnosno sve do prošle godine.

Dr. Željka Petelin Gadže za N1 je pojasnila koji faktori provociraju nastanak epilepsije.

“Kod ove bolesti su jako važne životne navike. Osoba ima određeni niži epileptogeni prag koja je imala uslijed nekakvih trauma mozga i slično, a ono što može provocirati epi napade su svakako nespavanje, dugotrajna izlaganja bljeskovima svjetla, videoigricama, ekranu televizora, mobitela. Važno je ukazati na to i da konzumacija droga i alkohola nepovoljno utječe i može provocirati napade”, kazala je doktorica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!