Poznati britanski historičar: Izrael vrši genocid u Gazi kao Milošević u BiH

Vijesti 12. jan 202421:37 1 komentar
N1

Poznati britanski historičar i univerzitetski profesor Marko Attila Hoare komentirao je odnos svijeta prema vojnom djelovanju Izraela u Gazi, optuživši Zapad da pomaže “genocidne snage” kao što su radili 1990-ih u Bosni i Hercegovini.

Ono što Izrael radi u Gazi je genocid – ne totalni genocid nacističkog ili ruandskog tipa, već sličan Miloševićevom genocidu u BiH, s ciljem uništenja dijela žrtvene grupe zajedno s državnošću, civilnom infrastrukturom i kulturom, te protjerivanjem ostatka”, napisao je Hoare.

Naglasio je da svoj komentar daje kao neko “ko nije anticionist (ni cionist) i ko snažno podržava pravo Izraela na postojanje, kao što jednako snažno podržavam pravo na postojanje Palestine”.

Kao što je bio slučaj u BiH 1990-ih i kambodžanskom građanskom ratu 1980-ih, Zapad pomaže i podržava genocidne snage. Koliko god Južnoafrička Republika bila licemjerna, dobro je da barem neko nešto poduzima protiv ovog genocida, kad Zapad neće. Sram nas bilo”, podvukao je.

Upozorio je još kako izraelskom vladom dominira “vrsta fašističkih i polufašističkih elemenata koji ne skrivaju svoju želju da unište i protjeraju narod Gaze”.

Prešutna saglasnost liberalnog Zapada s njihovim genocidom je zbunjujuća,” zaključio je.

Podsjećamo, pred Međunarodnim sudom pravde započeo je proces kojeg je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela, optužujući tu zemlju za činjenje genocida u Gazi. Izrael je negirao optužbe kazavši kako nema namjeru da počini genocid, a Sjedinjene Države su stale u odbranu Izraela kazavši da optužbe za genocid nisu utemeljene na činjenicama.

Prema pisanjima medija, potez Južne Afrike podržale su Malezija, Turska, Jordan, Bolivija, Maldivi, Namibija i Pakistan, kao i Organizacija islamskih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare