Predmet David Dragičević: Slučaj protiv krim tehničara MUP-a RS mogao bi zastarjeti zbog odugovlačenja. Oglasilo se tužilaštvo

Vijesti 06. mar 202412:18 0 komentara
N1

Pravosuđe Republike Srpske za šest godina nije uspjelo okončati predmet protiv dvojice kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, optuženih za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Zbog svega postoji bojazan da će u ovom predmetu doći do zastare što znači da ne bi bilo utvrđeno da li su optuženi krivi ili ne za uništavanje materijalnih dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Oglasilo se Okružno javno tužilaštvo Banjaluka koje poručuje da je uradilo sve što je bilo u okviru njihove nadležnosti.

Prva presuda i njeno ukidanje

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 07.09.2018.godine, podiglo je optužnicu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog krivičnog djela Sprečavanje dokazivanja iz člana 336. stav 1. KZ RS, u vezi sa nestankom odjevnog predmeta muške gaće (bokserice) skinute prilikom obdukcije tijela pokojnog Davida Dragičevića. Ovo Tužilaštvo je istragu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, okončalo prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage. Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu optužnicu potvrdio je dana 14.09.2018.godine. Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci započeo je dana 17.06.2021.godine, a isti je okončan dana 26.01.2022.godine. U navedenom predmetu Osnovni sud u Banja Luci, dana 27.01.2022.godine, donio je i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran, oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Osnovni sud u Banja Luci, presudu je dostavio ovom Tužilaštvu dana 19.04.2022.godine. Na donesenu presudu u zakonom predviđenom roku dana 28.04.2022.godine, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je izjavilo žalbu”, podsjećaju iz Okružnog javnog tužilaštva.

Suđenje krim-tehničarima: Zatraženo izuzeće tužioca Vreće u slučaju Dragičević

Izostajanje optuženih

Dodaju da je po predmetnoj žalbi postupao Okružni sud u Banja Luci, te je dana 29.11.2022.godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

“Nakon ukidanja prvostepene presude dana 27.03.2023.godine, bio je zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Bošnjak Zoran i njegov branilac, a nakon što je Osnovnom sudu Banja Luka, dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjak Zorana, po naredbi Suda izvršeno je sudsko –medicinsko- psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu. Vještak se izjasnio da je optuženi Zoran Bošnjak sposoban da učestvuje na glavnom pretresu (glavni pretres je održan i okončan dana 23.05.2023.godine). Osnovni sud u Banja Luci, dana 26.05.2023.godine, donio je i javno objavio presudu kojom su Mikica Marjanac i Bošnjak Zoran, ponovo oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo. Osnovni sud u Banja Luci, predmetnu presudu je dostavio ovom Tužilaštvu dana 27.07.2023.godine. Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u zakonskom roku dana 03.08.2023.godine, izjavilo je žalbu na presudu Osnovnog suda u Banja Luci”, navode.

Početak trećeg suđenja u februaru

Okružni sud u Banja Luci je dana 13.12.2023.godine, ponovo ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvrostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

“Nakon ponovnog ukidanja prvostepene presude, glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci, zakazan je za dan 12.02.2024. godine, na kojem glavnom pretresu nije pristupio branilac optuženog Bošnjak Zorana, te je isti odgođen za dan 26.02.2024.godine. Glavni pretres održan je dana 26.02.2024.godine, na kojem je branilac optuženog Bošnjak Zorana, stavio zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi istog predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka. Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odbacio je predmetni zahtjev za izuzeće kao nedozvoljen. Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banja Luci održan je 04.03.2024.godine, na kojem je i tužilaštvo i odbrana predlagalo svoje dokaze. Prijedlozi tužilaštva su odbijeni, dok su usvojeni prijedlozi odbrane optuženog Zorana Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan”, kažu iz ove pravosudne institucije.

“Ne smatramo se odgovornim”

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za dan 15.03.2024.godine, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa dana 26.03.2024.godine.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja”, poručuju iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Marijancu i Bošnjaku na teret stavlja da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s tijela Davida Dragičevića i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, gdje su nestale. To su, kako se navodi u optužnici, učinili u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje eventualnih bioloških tragova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!