Predmet “Memić” pokrenut s mrtve tačke nakon višegodišnjeg vapaja porodice

Vijesti 02. sep 202221:50 1 komentar
N1

Sutkinja i policajci u centru su istrage zbog sumnjive smrti mladića Dženana Memića. Istraga ubistva pokrenuta je s mrtve tačke, nakon gotovo sedam godina vapaja porodice Memić. Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić suspendovana je do okončanja istrage, dok su osumnjičeni policajci trenutno u zatvoru.

Novi koraci u predmetu “Dženan Memić”. Sutkinja Dalida Burzić suspendovana je. Nekoliko policajaca Kantona Sarajevo privedeno. Nakon više od šest godina, klupko se konačno odmotava, kaže otac stradalog mladića Muriz Memić.

“Teško je sad otkrivati što je sakriveno. Znate kad policajci nešto sakriju i tužioci. Ali evo, ide to, mislim da ćemo ipak dočekati da to bude riješeno do kraja. Klupko se ipak odmotava. Sve smo mi ovo govorili još 2016. godine, što je najstrašnije sve je to imala Dalida Burzić, samo ona nas nije slušala, ona je čak sakrivala dokaze”, kazao nam je Muriz Memić.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine o ovom slučaju nisu željeli davati više informacija, s obzirom na to da je istraga u toku. U međuvremenu, Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku da suspenduje sutkinju Dalidu Burzić, do okončanja istrage.

“Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom”, poručili su iz VSTV-a.

Suspendovana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, navodi da dokazi nisu prikupljeni na vrijeme, jer se ubistvo zataškavalo. Pozvao je nadležne da sada procesuiraje i druge. U prvom redu, tužiteljicu Sabinu Sarajliju.

“Sve ovo što mi prikupljamo sedam godina, to je Dalida Burzić mogla prikupiti za sedam minuta. Očigledno da je postojala direktiva, naredba sa vrha da se ovo ubistvo mora zataškati. Ukoliko se dokaže da su tužioci namjerno zataškavali ubistvo, a ja odgovorno tvrdim da jesu, onda će neko to morati i da plati. Pozivam Ured disciplinskog tužioca da se uozbilje, jer jedanput su oslobodili Dalidu Burzić zbog disciplinske odgovornosti, iako je postojalo eklatantno kršenje zakona o VSTV-u. Evo sad ih pozivam da disciplinski procesuiraju i Sabinu Sarajliju. Ne treba zaboraviti da je ovu lažnu optužnicu zastupalo devet tužilaca kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo”, naveo je advokat Ifet Feraget.

Slučaj “Memić”: U toku privođenja policajaca

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, kaže da su pomaci u slučaju Dženan Memić, dali i njemu nadu.

“Ja sam hiljadu puta ponovio da su ova dva slučaja – dva najmonstruoznija ubistva u novijoj istoriji BiH, ali i vrlo ozbiljni slučajevi koji će odrediti budući tok i države BiH, a i pravosuđa u BiH. To je ponovio moj advokat Ifet Feraget, i sad vidimo da to dolazi sve na svoje mjesto”, dodao je Davor Dragičević.

Šta se tačno dogodilo u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, još nije dokazano. Dženan je preminuo 15. februara. Dugih šest i po godina, njegova porodica dokazuje da nije riječ o saobraćajnoj nesreći, nego o ubistvu. Novi koraci u istrazi, kažu, dali su im dodatnu snagu da nastave sa borbom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare