Predsjedništvo BiH danas trebalo razmatrati budžet, ali im nije dostavljen

Vijesti 08. jun 202209:22 > 11:09 0 komentara
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine za danas u 13:00 sati je zakazalo redovnu sjednicu, a iako je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH ranije najavio da će se razmatrati i Nacrt budžeta državnih institucija za 2022. godinu, još se ne zna da li će danas biti održana posebna sjednica na kojoj bi to trebala biti tačka dnevnog reda.

Naime, kako je za N1 potvrđeno, Nacrt budžeta nije još stigao do Predsjedništva BiH, a kojeg je prvobitno razmatralo Vijeće ministara BiH i koje je taj dokument trebalo uputiti u dalju proceduru.

“Budžet BiH za 2022. godinu bit će razmatran sutra na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH u okviru koje ću amandmanom tražiti da se osigura dodatnih 800.000 KM za provođenje Općih izbora”, napisao je jučer na Twitteru Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Vijeće ministara BiH je prije dva dana usvojilo budžet i prema proceduri je on već trebao biti dostavljen Predsjedništvu BiH kako bi ga stiglo na vrijeme razmatrati s obzirom na to da je riječ o opširnom dokumentu.

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je prema Ustavu Bosne i Hercegovine stvarni predlagač budžeta institucija Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ).

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Ukoliko Predsjedništvo BiH danas postigne dogovor oko tog jednog od najvažnijih finansijskih dokumenata države, on će biti upućen u parlamentarnu proceduru gdje treba biti usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!