Predstavnički dom PSBiH o javnim nabavkama i govoru mržnje

Vijesti 25. maj 202107:29 > 07:29 0 komentara
Fena

Predstavnički dom Parlamenta BiH trebalo bi da na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Ovaj zakonski prijedlog, koji bi poslanici trebalo da razmatraju u drugom čitanju, jedan je od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom stečevinom EU. Predlagač je Savjet ministara BiH.

Pred poslanicima bi se u prvom čitanju trebao naći i Prijedlog zakona o Visokom tužilačkom savjetu BiH, u kojem poslanici DF-a, koji su i predlagači, navode da važeća zakonska rješenja ne obezbjeđuju, na adekvatan i javnosti prihvatljiv način, odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, te da za radnje preduzete u okviru službene dužnosti odgovaraju sami sebi bez ikakvog nadzora nad njihovim radom.

Poslanici DF-a su u parlamentarnu proceduru uputili i Prijedlog zakona o Visokom sudskom savjetu BiH, kao i Prijedlog zakona o Kancelariji disciplinskog tužioca BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a.

Predstavnički dom PSBiH danas i o govoru mržnje

Na dnevnom redu sjednice, u prvom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslnik SDA Denis Zvizdić.

Cilj ovog zakonskog prijedloga je da proširi opseg inkriminirajućeg govora mržnje na nivou cijele BiH na način da to ne bude samo nacionalna, rasna i vjerska mržnja, nego i svaki drugi oblik usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe zbog njihove nacionalne, vjerske ili etničke pripadnosti, jezika, boje kože, pola, seksualnog opredjeljenja, invaliditeta, rodnog identiteta ili bilo kojih drugih osobina.

Javni dug

Pred poslanicima će se naći i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar prošle godine.

Prema Informaciji koju je podnijelo Ministarstvo finansija i trezora BiH, javni dug iznosio je 12.154.660.000 KM, od čega je 8.662.660.000 KM spoljnog duga, dok je unutrašnji dug bio 3.491.900.000 KM.

Dnevnim redom je obuhvaćen i prijedlog za imenovanje Vedrana Škore, Antonia Buesa, Nasufa Hadžiahmetovića, Vedrana Buhovca, Elmira Husremovića, Vladimira Jurišića i Slobodana Boškovića za članove Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Predviđeno je da Predstavnički dom imenuje i članove Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici raspravljaju i o više izvještaja Komisije kolegijuma o nekoliko poslaničkih inicijativa, prijedloga i zahtjeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!