Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

Vijesti 16. jul 202416:30 0 komentara
Fena

Poslanici Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su danas budžet da 23 glasa za i 16 protiv. Kako bi sredstava bila raspoređena, potrebno je da se Budžet potvrdi i u Domu naroda PSBiH.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu razmatran je po hitnom postpuku.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u Mostaru 4. jula utvrdilo nacrt, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. jula, utvrdilo i Prijedlog zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2024. gоdinu i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Budžet je usvojen nakon sastanka državne koalicije koju čine Trojka, HDZ BiH i SNSD koji je održan u Mostaru. Lider HDZ-a Dragan Čović tada je najavio da će Budžet biti usvojen, ali i da će neki drugi zakoni ubrzo biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

“Donošenjem ovog budžeta smo utvrdili budžet od milijardu 355 miliona 400 hiljada KM. Bdužet je većiu za 40 miliuona KM u odnosu na prošlu godinu. Stvortili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi. U vezi sa Planom rasta, obavijestili smo jučer Evropsku komisiju o usuglašavanju oko seta reformi i 98 postotne smo usklađenosti kada je u pitanju narativni dio reformi i bili dužni poslati EK”, rekla je Krišto.

Ministar finansija BiH Srđan Amidžić kazao je kako ovo nije razvojni budžet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!