Prekidaju odnose sa SAD i Britanijom, osim kad im daju novac

Vijesti 29. mar 202321:11 0 komentara

Privrednicima uloženi strani novac ne smeta, pa stoga ne podržavaju baš svi stav političara o prekidu saradnje sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH. Ipak ima onih koji prate stav Dodika, koji nastavlja raspravu sa ambasadom SAD-a navodeći da su pričinili veću štetu RS, nego što su uložili novca. Novca kojeg je ranije i on rado prihvatao.

Miješaju se u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini, optužili su diplomate SAD-a i UK iz Vlade RS. Saopštili da sa obje ambasade, prekidaju saradnju, zatražili od institucija Republike Srpske, predstavnika na nivou BiH, organa lokalne samouprave i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Ko prekida saradnju:

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine BiH kaže:

“Kao i svaki put, poštovaću stavove institucija RS. Hvala.”

Pobjegao je ministar od daljih objašnjenja, pravdajući se da je u žurbi. Prethodno je najavio regionalni Jahorina ekonomski forum, koji će se baviti temama Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa. Prvu snažno zagovara SAD, drugu temu Evropska unija. Na forum su pozvane sve ambasade, što dovoljno govori o tome da li privrednici poštuju odluku o prekidu saradnje sa vodećim zapadnim ambasadama.

Svi koji su pozvani su dobrodošli, čuli ste da će biti 700 učesnika. Zasada je ambasada Kine potvrdila, da li će ambasada SAD-a ili predstavnici da dođu, svi su oni dobrodošli, nemamo predrasuda ni prema kome, nadam se da će biti dobronamjerni kao i svi ostali.Ekonomski odnosi su iznad svega, onako kao što je Čerčil rekao, interes je iznad prijateljstva. Mislim da ekonomija ne bi trebala tim da se bavi, osim ako nisu dešavanja poput ovih nažalost u Ukrajini. Da ekonomija ima svoja pravila, politika svoja pravila, da se ekonomski odnosi nekada obvijaju u složenijim odnosima“, dodaje Aleksandar Ljuboja, predsjednik programskog odbroa JEF.

Neki, poput predsjednika banjalučke privredne komore za odluku Vlade o prekidu saradnje još nisu čuli, iako je donesena prije sedamnmn dana. Ipak vjeruju da ona neće imati ekonomski aspekt.

“U ovom momentu mi samo imamo priče da se o tome nešto špekuliše. mi kada budemo dobili odluku mi smo u obavezi da poštujemo odluke nadležnih institucija, ako to bude odluka Vlade RS, moramo poštovati. Do kog nivoa će ona ići, da li će to biti nivo političkih kontakata, mislim da se ona neće ticati privredne saradnje, da će se privredna saradnja normalno odvijati. Sa naše strane ne vidim da će biti bilo kakva inicijativa za prekid saradnje. Mi imamo saradnju sa tim zemljama”, rekao je Goran Račić, predsjednik organizacionog odbora JEF.

Milijarde maraka uložila je Vlada SAD u BIH, stotine miliona u RS. Naglašavaju da su čak 113 miliona $ dali za infrastrukturu, a američkim novcem građeni su mostovi u Brodu, Dubici, Gradišci, Šamcu, čak i Laktašima, Ulagano je i u zgrade sudova, vrtiće, škole, igrališta. Pomoć je stigla i u Bratunac, Lopare i Ugljevik, a nije izostala ni u poplavama pogođenim područjima.

Dvije milijarde KM uložile su SAD u BIH od završetka rata, trećinu tog novca u RS, saopštavaju. Samo u mjesecu martu realizuju projekte u visini od 11 miliona $.

Ambasada SAD u Sarajevu bi mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj, tvitnuo je začetnik ideje o prekidu saradnje. Šteta je veća od pomoći, napisao je.

“Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH. Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Da li su to procijenili na 638 miliona dolara?”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Pored privrednika kojima nije jasna odluka Vlade, pa je kao takvu i ne primjenjuju, opozicija SDS i PDP također u rebusu. Odluku smatraju politikantskom, a dodaju da sa svima treba razgovarati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!