Premijer RS priznao da postoje pritisci stranaca na bankarski sektor, američke izvještaje nazvao zlonamjernim

Vijesti 12. mar 202412:09 0 komentara
N1

U godišnjem izvještaju o procjenama ugroženosti, u izdanju Obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država, navedene su i bezbjednosne prijetnje na Balkanu, te u tom kontekstu pomenute “zabrinjavajuće akcije u Bosni i Hercegovini koje preduzima predsjednik RS Milorad Dodik, a koje bi mogle dovesti i do sukoba”.

Rekacije iz RS su uslijedile; Premijer Radovan Višković rekao je da su američki izvještaji zlonamjerni i da žele da RS uzmu rudna bogatstva.

“Ako neko naruši mir to će biti isključivo djelovanjem stranaca. To pitanje treba postaviti Ambasadi SAD”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Potvrdio je da postoje pritisci stranaca, posebno na bankarski sektor.

“Prijete sankcijama, ucjenama i sprečavanjem projekata. Miješaju se i u ono što sami želimo da gradimo”.

Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država navela je u godišnjem izvještaju da će se “zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

Zapadni Balkan, konkretno BiH i Kosovo, pominju se u poglavlju “konflikti i nestabilnost”, a upozorava se kako bi “nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike da bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utocaj i osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je tužbu protiv BiH zbog sprečavanja realizacije projekta “Buk Bijela” i istočne gasne interkonekcije.

Višković je naveo da je, kada je riječ o projektu “Buk Bijela”, probijen rok od godinu dana za davanje saglasnosti.

“Dobiće tužbu i od Republike Srpske za istočnu interkonekciju. Znate li koliko milijardi je uskraćeno novca građanima Republike Srpske? Gradite južnu, sjeverenu, šta god. Pustite nas”, rekao je Višković na konferenciji za novinare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!