Preminula Greta Ferušić: Preživjela logor smrti Auschwitz i opsadu Sarajeva

Vijesti 25. jan 202214:58 2 komentara
Pixabay

Jedna od posljednjih preživjelih zatočenica zloglasnog nacističkog logora Auschwitz, Greta Weinfeld Ferušić, preminula je u 98. godini, objavili su u utorak na društvenim mrežama njeni prijatelji i poznanici iz Sarajeva.

“Otišla je jedna veličanstvena osoba… Preživjela je mnogo toga dobrog i strašnog. S 18 godina preživjela je logor smrti Auschwitz i preživjela je opsadu Sarajeva. Bila je veliki čovjek, i velika prijateljica! Hvala, Greta, na tvojoj divnoj ličnosti, tvojoj najdubljoj ljudskosti i tvom prijateljstvu”, napisao je na Facebooku redatelj Haris Pašović, autor dokumentarnog filma o ženi čija je fascinantna sudbina postala inspiracija mnogima.

Greta Weinfeld rođena je u Novom Sadu 1924. godine, a zajedno s članovima obitelji nacisti su je 1944. deportirali u koncentracijski logor.

Svi ostali zatočeni članovi njezine obitelji ubijeni su u plinskim komorama, no ona je uspjela preživjeti sve strahote Auschwitza. Nakon rata otišla je u Beograd, gdje je diplomirala arhitekturu, a 1952. godine doselila je u Sarajevo, gdje se zaposlila na Arhitektonskom fakultetu na kojemu je napredovala od asistentice do dekanice.

Nakon umirovljenja ostala je živjeti u Sarajevu gdje ju je zatekao i rat, a u glavnom gradu BiH provela je svo vrijeme opsade od 1992. do 1995. Odbila je evakuaciju koju je za svoje članove organizirala Židovska zajednica BiH.

U intervjuima u posljednjim godinama svog života Ferušić je isticala kako za patnje koje je proživjela kao zatočenica nacističkog logora nikada nije krivila sav njemački narod, a da nacionalizam vidi kao glavni razlog za stradanja u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, posebice u BiH.

“Svi što propagiraju nacionalizam su ostatak fašizma”, kazala je Ferušić u intervjuu za Radio Slobodnu Europu (RFE) iz 2009., dodajući kako mjeriti čovjeka po tome koje je on vjere i nacije nema nikakve veze s demokratijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare