Preminuo Mark Harmon, tužilac koji je napisao nacrt prve optužnice za genocid protiv Mladića i Karadžića

Vijesti 14. sep 202409:46 0 komentara
N1

Mark Harmon, bivši tužilac ICTY preminuo je nakon duge i teške bolesti u Connecticutu. Harmon je 17 godina života posvetio istragama i suđenjima tribunala te je upravo on napisao prvi navrt optužnica protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.Vodio je devet predmeta koji su rezultirali osuđujućim presudama ili priznanjem krivice.

Bio je tužilac koji je prvi dokazao genocid u Srebrenici i time postavio temelje za druge procese protiv odgovornih za Srebrenicu.

“Kao tužilac, prvi je dokazao međunarodni konflikt – agresiju Republike Hrvatske, u procesu protiv jednog zapovjednika HVO-a, i postavio temelj za dokazivanje UZP-a u BiH u presudi protiv Krajišnika. Poslao je Momčila Perišića na 27 godina zatvora, nakon čega ga je UN birokratija nemilosrdno poslala u penziju. Harmon je iznudio mnoga priznanja krivice, bez kojih istina ne bi bila potpuna. Bio je naš prijatelj i tužilac sa dušom i velikim poštovanjem prema žrtvama. Nikada nije odustajao i svoj posao je obavljao smireno i profesionalno. Vjerovali smo mu, a što je najvažnije, on je vjerovao ne samo u nas, nego i u pravdu, i vjerovao je da ćemo je ostvariti”, kazali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Porketa Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žene Podrinja, Majke Srebrenice i Žene Srebrenice.

Navode kako je Mark Harmon po prirodi bio tih, skroman i nenametljiv, kao i većina tužilaca i pripadnika tužilaštva iz Haga, te da je uvijek nalazio vrijeme za njih, čak i nakon penzionisanja.

“Zato ćemo Harmona, kao i ogromnu plejadu čestitih i sposobnih tužilaca, sudija i istražitelja suda iz Haga, uvijek afirmisati i njegovati sjećanje na njih. To ćemo ostaviti u amanet našoj djeci i budućim generacijama. Ovakve osobe poput Marka Harmona, koje su pisale historiju, ali i budućnost BiH, zaslužuju poštovanje i najviša priznanja. Nadamo se da će se i BiH sjetiti naših heroja Tribunala iz Haga, uvrstiti njihov rad u društveni život BiH, i priznati heroje koji su Karadžića, Mladića i druge poslali na doživotne robije i višegodišnje kazne”, poručuju iz ovih udruženja.

Harmon je predvodio tužilačke timove na suđenjima Krajišniku, Krstiću, Blaškiću i Perišiću te predmetima o priznanju kriivce Plavšić, Deronjić, Bralo, Erdemović i Češić.

Harmon: Sjećanja bitna u borbi protiv negiranja genocida

Bio je doktor prava, a član Kalifornijske advokatske komore od 1972. godine.

Prije rada u MKSJ-u, radio je kao federalni tužilac Ministarstva pravde Sjedinjenih Država u Washingtonu, DC i zamjenik javnog branioca u okrugu Santa Clara, Kalifornija.

Gospodin Harmon je davao instrukcije studentima prava na Interregionalnom institutu za istraživanje kriminala i pravde Ujedinjenih nacija i Pravnom fakultetu Univerziteta Stanford, kao i autor nekoliko publikacija o MKSJ-u i međunarodnom krivičnom pravu.

Od 2012. godine do 31, jula 2015. godine radio je kao međunarodni istražni sudija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!