Preminuo ratni zločinac Radoslav Brđanin

Vijesti 07. sep 202210:225 komentara
HAG

Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac preminuo je danas na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Prema riječima generalnog direktora UKC Republike Srpske prof. dr Vlade Đajića prmeinuo je jutros u 7.10 sati.

“Pacijent je od subote 03.09.2022. godine bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske gdje je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu”, saopćili su sa UKC RS.

Nakon višednevne hospitalizacije i liječenja ljekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život, ističu sa UKC RS, pacijent je preminuo.

Podsjetimo, Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu u subotu iz zdravstvenih razloga.

Kako je ranije rekao generalni direktora UKC Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić, pacijent Radoslav Brđanin u Banjaluku je stigao životno ugrožen i smješten u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-Republike Srpske, gdje je dobijao adekvatnu terapiju.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u Bosni i Hercegovini. Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 30 godina zatvora.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar