Presuda u slučaju imama Štulanovića je dokaz da pravosuđe RS poštuje odluke Ustavnog suda BiH. A vlast?

Vijesti 06. mar 202419:27 0 komentara
Facebook

Suspenzija odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske, najavljena je na velika vrata, ali i ozakonjena u Narodnoj skupštini RS još prošle godine. Nakon presude Okružnog suda u Banjaluci u slučaju Muharema Štulanovića, jasno je da pravosuđe entiteta poštuje najvišu državnu pravnu instancu. Čini li to i entitetska vlast?

Islamski teolog Muharem Štulanović oslobođen je optužbi da je povrijedio ugled i čast Republike Srpske nazvavši je genocidnom. Nije bilo mnogo reakcija na ovu presudu, ali je postalo jasno da je Okružni sud u Banjaluci primijenio odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uprkos zakonu Narodne skupštine Republike Srpske, ali i prijetnjama izrečenim polovinom prošle godine:

“Onog trenutka, ako sudija, postupajući vrati, istog trenutka ćemo doći u skupštinu i ukinućemo ovaj sud”, govorio je Dodik tada.

Okružni sud nije ukinut, a u njemu i dalje radi sudija Siniša Marković koji je naglasio, a prenijeli su mediji, da je u slučaju Štulanović djelo dekriminalizovano i to odlukom državnog Ustavnog suda. Taj sud u januaru je dakle ukinuo član 280a. Krivičnog zakonika RS. U međuvremenu je na izenenađenje svih stiglo priznanje da se onaj koji sud osporava -njemu obraća-apelacijom:

“Prije možda mjesec dana Dodik koji ne priznaje Ustavni sud podnio je apelaciju Ustavnom sudu BIH -možda u vezi klevete, ne bih…”, navela je predsjednica Ustavnog suda BiH, Valerija Galić.

Uslijedila je salva optužbi opozicije, da odluke NSRS služe vlasti za trgovinu i potkusurivanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!