Presuda u slučaju “Zijad Mutap i drugi” 21. jula

Vijesti 06. jul 202319:53 0 komentara

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH okončan je drugostepeni postupak u predmetu "Zijad Mutap i drugi",u kojem se optuženi terete da su kao organizirana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine. Presuda će biti izrečena 21. jula. Tokom završne riječi odbrane prvi puta u sudnici se obratila i Alisa Ramić. Tvrdi da su joj je nuđen imunitet i drugo ime.

”Nemoguće je šutjeti osam godina. Prvo vam zatvore oca, uhapse vas, smjeste u izolaciju i samicu, spavate na željezu… tada počinjem da imam napade epilepsije, preglede nisu odobrili. Nude imunitet, novo ime i prezime i drugu zemlju”, kazala je Alisa Ramić .

Ko je nudio imunitet, novi identitet i bijeg – Alisa na ročištu nije rekla. Nakon ovih riječi završila je svoje prvo obraćanje u sudnici.

”Jako emotivno nakon 7,5 godina traži da šeta, Dženan je pod zemljom, ona je spavala na željeznom krevetu, Dženan je ukopan… jako emotivno i tužno – skinula je i naočale vidio sam suzu. Znači nisam vidio suzu kad je Dženan ubijen i kad mu je bila dženaza, a danas jesam kada se počeo obraćati Hasan Dupovac”, dodaje Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

”Svjedok koji je komunikativan, orijentisan sasvim sigurno zna ko su napadači i ubica, ali razlozi zbog čega je njoj nuđen imunitet nisu relevantni za ovaj predmet. Ona se tereti za davanje lažnog iskaza jer je rekla da ih je udarilo auto, pa da ih je napao neko sakriven iza drveta i onda da je izgubila svijet kada je bio udarac i došla sebi pred KCUS-om u pola 2”, kaže Ifet Feraget, advokat.

Na iznošenju završnih riječi advokati odbrane poručili su da nema dokaza ni da je Alisa gubila svijest ni da nije, da je suviše varijabli i da je sve na nivou špekulacija, kao i da Tužilaštvo nije dokazalo šta se desilo. Advokati odbrane smatraju da je optužnica na nivou ”šta bi bilo kad bi bilo”.

”Tužilaštvo je dokazalo šta se radilo. Hasan Dupovac na jedan način prezentuje kako je vratio naredbu sudu, znači znao je i bio je na obdukciji znao da se radi o ubistvu i otišao je i diktirao izvještaje o saobraćajnoj nesreći: svjesno i namjerno. Nije to ”šta bi bilo kad bi bilo” znaju oni šta su uradili”, rekao je Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića .

Odbrana je također istakla da se optuženima sudi da su pomagali nepoznatom počiniocu, a istakli su postojanje pravnog paradoksa: za Mutapa se navodi da je formirao kriminalnu grupu i da joj je pristupio. Advokatica Nina Kisić poručila je da nisu jasni navodi kako je Mutap vršio pritisak, te da se iz njegovog dnevnika jedino može uvidjeti da je pokušavao saznati šta se desilo.

Uporedo sa ovim procesom, kaže advokat Feraget, traje i istraga za ubistvo Dženana Memića.

”Dakle ova dva postupka nisu u vezi jedan s drugim. Pomoć učiniocu nakon izvršenog djela ne zahtjeva da je ubica pravosnažno osuđen. Dakle to samo znači da onaj ko je pomagao ubici on zna ko je ubica. Kada takvo lice osudite onda šaljete poruku da niko ne može ugrožavati integritet istrage”, kaće Ifet Feraget, advokat.

U svom izlaganju odbrana je podcrtala i postojanje negativne medijske kampanje. S druge strane ono što se već godinama ne ispunjava jeste očekivanje oca Muriza Memića: da sud privede pravdi ubicu i da osudi one koji su mu pomagali. Izricanje presude u predmetu Zijad Mutap i drugi zakazano je za 21. juli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!