Prijatelji u suzama: Sretan je grad u kojem odrastaju našem Vlasti slični ljudi

Vijesti 17. jan 202212:41 > 12:48 1 komentar
F.Z/N1

Komemoracija Vlastimiru Mijoviću, dugogodišnjem bosanskohercegovačkom novinaru i analitičaru, održana je danas u sarajevskoj Vijećinici. Komemoraciji su uz pridržavanje epidemioloških mjera prisustvovali brojni novinari, političari, porodica i prijatelji "Vlaste", kako su ga od milja zvali.

Luna, starija kćerka Mijovića održala je emotivan govor o svome tati suzdržuvajući suze. Prisjetila se dana provedenih sa njim, ali i životnih lekcija kojim ih je naučio.

“Kad sam bila mladi tinejdžer svojoj porodici sam najavila da pišem roman. Odrastajući sa roditejima koji su oboje novinari, bilo je prirodno da se i sama želim okušati u pisanju. ‘Sve su prilike da da će taj materijal ličiti na jade mlade Lune nego na išta ozbiljnije’, kaže moj tata i dodaje ‘Lulo moja, iz prazne ne puca, moraš još puno knjiga pročitat i života još malo zgrabiti za alata za takav poduhvat kao što je roman’. Razočarana, rastužena i ljuta našla sam platformu gdje mogu egzistencijalne probleme izbacivati iz sebe. Preko bloga sam upoznala drugaricu iz Zagreba. Moja porodica mi je ispunila želju da je upoznam. Išli smo vozom da bismo upoznali ljepote domovine. Pričao nam je šta se događalo posljednjih 100 stoljeća”, prisjetila je Luna, dodajući da je njen tata, naš dragi Vlasta, bio jedan svojevrsni hodajući voz.

F.Z/N1

“Oči su mu bile prozor kupea sa kojeg je na svoj grad i domovinu gledao sa najvećim ponosom”, istaknula je Luna na komemoraciji u Vijećnici.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u svome govoru je naglasila da bogato znanje i plodonosni opus kao vrsnog novinara vodećih novinarskih kuća, ostat će trajna referenca u bh. istraživačkom novinarstvu, posebno kao primjer mladima kolegama.

“Vlastu smo doživljavali kao svog i našeg. Pamtit ćemo ga po autentičnosti, dosljednosti koji su obilježili ovog maga pisane riječi. Pamtit ćemo ga i po dragocjenom aktivizmu. Njegova umjetnost druženja nije bila ništa manje od njegove umjetnosti pisanja. Sretan je grad u kojem odrastaju našem Vlasti slični ljudi, ali i tužan jer je izgubio cijenjenog sugrađanina kojeg je poštovala i voljela sarajevska raja”, emotivno je podcrtala gradonačelnica Sarajeva.

F.Z/N1

Zlatko Dizdarević, bh. novinar, pisac i diplomat, na početku svog govora, istaknuo je da je otišao Vlasta – veliki, ljuti, beskompromisni, dobri i humani.

“Polako među nama odlaze najveći novinari. Nakon Keme i Zije, evo nakon dva mjeseca otišao je i Vlasta. Bio je poseban i kao novinar i drug. Radili smo zajedno i znam bio je nejvjerovatno uporan u onome za šta se zalaže, u onome što govori i odlučno pretače u rezultat, ali nikada ne eleminišući one koji drugačije misle”, naglasio je Dizdarević.

F.Z/N1

Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, rekao je da je opaka bolest, na žalost, odnijela gromadu od čovjeka.

“Prerano se desilo. Mogli smo još puno godina raditi i stvarati i drugovati onako kako je to uobičajeno bilo sa našim drugom Vlastom. Nadali smo se da će naš Vlasta uspjeti i izboriti još jednu pobjedu. Stotine objava najbolje govore o njegovoj veličini i ljudskosti. U ovim burnim vremenima koja smo živjeli i sa svim izazovima kojima smo se borili ostajao je nepotkupljiv i svoj čovjek. Istinski antifašišta, demokrata i ljudina. Znao je biti i ters, ponekad i grub – to mi njegovi drugovi najbolje znamo, ali uvijek je do kraja bio iskren i dobronamjeran. Bio je spreman priznat tu svoju “grubost”. Dragi naš Vlasta ovo je tužan rastanak”, rekao je Skenderagić, zahvalivši se Mijoviću na svemu, uz oproštajnu poruku: “Neka tvoja duša nađe mir i neka ti je laka zemlja bosanska.”

F.Z/N1

Podsjetimo, Mijović je preminuo 13. januara 2022. godine u 65. godini života, nakon što je izgubio bitku sa bolešću.

Sahrana će se obavit danas u 13 sati na groblju Bare.

F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare