“Ako bacite hranu, država vas nagradi. Ako nahranite gladnog, država vas kazni”

Vijesti 21. nov 202211:40 2 komentara
N1

Fondacija "Mozaik" pripremila je Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Saša Magazinović, državni parlamentarac, pozvao je svoje kolege da podrže ovaj prijedlog zakona.

“Živimo u državi, u kojoj ako bacite hranu država vas nagradi jer vam ne naplati PDV, a ako nahranite gladnog donirajući hranu, država vas kazni jer morate platiti 17 posto. U takvoj situaciji, finansijski se više isplati hranu baciti na deponiju, nego donirati onima koji su u stanju potrebe”, kazao je.

Dodaje da niko nema tačan podatak koliko je osoba u stanju potrebe.

“Ali podatak sa kojim se operiše je da je pola stanovništva ispod granice ili na granici siromaštva”, istakao je.

Magazinović pojašnjava da se godišnje baci blizu 400 tona hrane, od čega 140 tona od strane privrednih subjekata.

“Zamislite ako imate hranu od milion maraka kojoj ističe rok, a to nije velika cifra za neke tržne centre. To znači da ako želite da milion maraka da donirate, morate platiti ‘kaznu’ od 170 hiljada maraka. Nema logike, osim kod nas”, kategoričan je Magazinović.

Kaže da bi novi mandat Parlamenta BiH mogao početi usvajanjem izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje su pripremljene.

“Mi ćemo 1.12. kada bi trebala biti konstituirajuća sjednica, svim zastupnicima i zastupnicama iz svih stranaka dostaviti prijedlog zakona, objašenjenje zbog čega se ovo radi i poziv da budu upravo oni koji će priložiti ovaj zakon. Ja bih najviše volio da svih 42 se potpiše na ovaj zakon”, kazao je.

Dodaje da je Uprava za indirektno oporezivanje neformalno uključena u pripremu ovog prijedloga.

“Mi ih želimo uključiti i da formalno daju svoje mišljenje o ovom zakonu”, kazao je.

N1

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić podsjeća koliko inflacija opasan problem.

“Upravo zbog toga mnogi građani BiH ne mogu sebi da priušte jedan dodatno obrok i broj korisnika javnih kuhinja svakodnevno raste. Imamo paradoksalnu situaciju, a to je da preduzeća u BiH imaju dovoljne količine hrane koje bacaju, a s druge strane imate potrebu od strane narodnih kuhinja i korisnika da dobiju taj jedan obrok. Međutim, zakonska regulativa je takva da je svako preduzeće destimulisano”, kazao je.

Prema procjenama, godišnje se uništi 126 miliona KM hrane, koja bi mogla biti donirana narodnim kuhinjama.

“I da se trajno riješi pitanje hrane za one kojima je ta pomoć neophodna. Svi bi akteri imali koristi od toga”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare