Pripremaju se novi protesti u Tuzli, a suočavamo se s ubistvom još jedne žene: Ko je odgovoran za ovakvu svakodnevnicu u BiH?

Vijesti 22. feb 202421:43 0 komentara

Dok se pripremaju novi protesti zbog ubistva Amre Kahrimanović, u Tuzli, suočavamo se s ubistvom još jedne žene. Ko je kriv za smrt žene iz Lipnice utvrdit će istraga, no, hoćemo li saznati ko je odgovaran za ovakvu svakodnevnicu u državi?

Bh. društvo postalo je ženomrzačko, kažu pojedini sociolozi. Isto, potvrđuju i istraživanja. Pa je tako očigledno, a istovremeno i poražavajuće da se iz godine u godinu povećava broj žena žrtava nasilja, uporedo i broj muških počinilaca nasilja u porodici. Od ukupnog broja, samo 35% slučajeva je procesuirano. Mnogo je onih koji i dalje čekaju odgovore.

Zijada Pamuković, tetka Nizame Hećimović:

“Nismo baš očekivali da ne dobijemo nikakav odgovor. Ja nikakav odgovor nemam.Neko bi trebao da dogovara za to, da nam da objašnjenje da znamo zašto je tako. Moju Nizamu niko nije zaštitio u sistemu. Zašto? Zašto nam niko nije pomogao u tim trenucima”.

Odgovore traže i stručnjaci.

Tomislav Tadić, sociolog:

“Neko mora da podnese račun građanima, na način da neke glave moraju biti u tim strukturama skinute. I u Sarajevu i u Tuzli. Svaka budala je danas naoružana, može kupiti pištolj na crno. Vidite kako to rezultira.”

Rezultiralo je to ubistvima, a potom protestima. No, dalje od toga ne. Uporedo, građani pozivaju na strožiju kaznenu politiku i izmjene zakona. U tom duhu nastavili su i pojedini zvaničnici.

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH:

“Neophodno je što prije, brže popravljati donositi zakone, koji će biti u koordinaciji sa evropskim zakonima o zaštiti, prevencija i borba protiv nasilja, i da se ti zakoni maksimalno sprovode, institucije, od građanina itd.”

No, prošla je cijela decenija od kada se FBiH obavezala, ratificirajući Istanbulsku konvenciju, da će pristupiti izmjeni zakonskog okvira. Ali, ponovo nismo mnogo toga učinili.

Alma Kratina, Komisija ravnopravnost polova FBiH:

“Ova komisija je u prošlom mandatu uputila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji je u dobroj mjeri usklađen sa istanbulskom konvencijom i mi smo svoj rad nastavili u ovom mandatu. Nažalost, vlada ni ona, a ni ova sad ne pokazuje odgovornost da konačno pristupi izmjeni zakonskog okvira koji mi imamo u FBiH.”

Iako na tom polju pomaka nema, ima na drugim. Pa je tako 2019. godine oformljen odbor za praćenje Istanbulske konvencije i femicid watch, kako bi se isti analizirali.

Samra Filipović Hadžiabdić, Agencija za ravnopravnost polova BiH:

“Po Istanbulskoj konvenciji mi imamo Institut dužne pažnje, dakle sve institucije su u obavezi da pruže podršku i ukoliko dođe do greške sistema, država je ta koja snosi posljedice”.

Osim što su održani brojni protesti, mnogi su su saglasni da BiH i dalje stoji u mjestu. Napredak nije ostvaren ni na institucionalnom ni na društvenom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!