Pritvorska jedinica će biti fizički odvojena od ostatka centra za migrante Lipa

Vijesti 20. jul 202312:43 0 komentara
N1

Pritvorska jedinica koja je izgrađena u prihvatnom centru za migrante Lipa kod Bihaća će sada biti fizučki odvojena od ostatka objekta prije nego što počne s radom, javljaju austrijski mediji. Naime, ova odluka napravljena je jer je pritvorska jedinica za migrante izgrađena bez posebne građevinske dozvole. Umjesto toga, u kampu je planiran sportski objekat, piše Der Standard.

Jedinicu je izgradio Međunarodni centar za razvoj migracione politike (ICMPD), sa sjedištem u Beču, uz finansijsku podršku EU. Ova organizacija je za Der Standard potvrdila Informaciju o odvajanju jedinice od ostatka centra.

ICMPD će izvesti neke završne građevinske radove na zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine i delegacije EU u Bosni i Hercegovini“, rekao je portparol ICMPD-a Bernhard Schragl.

Iz ICMPD-a su također naveli da će bh. imigracione vlasti nakon toga odlučiti kada će pritvorska jedinica početi sa radom.

Kako navodi ovaj list, kontejneri u sklopu ove jedinice, ograđeni ogradom od zelene tkanine, nikada nisu korišteni. Namjenjeni su za smještaj migranata koji se terete za krivična djela, koji se smatraju opasnim ili koji treba da budu deportovani, i tamo mogu provesti maksimalno 72 sata. Ukoliko i dalje postoje razlozi za njihovo pritvaranje, oni mogu biti odvedeni u odgovarajući objekat u blizini Sarajeva.

O pritvorskoj jedinici odlučeno je tek prošle godine, nakon izgradnje prihvatnog centra 2021. godine.

Vlasti Bosne i Hercegovine i Evropska komisija planirale su ovaj projekat i konsultovale se sa nekim međunarodnim organizacijama o implementaciji. Među organizacijama koje su razmatrane kao implementacioni partner za ovaj projekat bio je i ICMPD“, objašnjava Schragl.

Dokument EU također pominje pritvorsku jedinicu

Schragl se poziva na akcioni dokument Komisije EU o upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu iz prethodne godine. ICMPD nije pomenut kao tijelo kojem je povjereno sprovođenje ove mjere. Međutim, “nakon usvajanja ovog akcionog dokumenta, na osnovu daljih konsultacija između Evropske komisije i vlasti Bosne i Hercegovine, odlučeno je da se projekat realizuje sa ICMPD-om“, rekao je on.

U akcionom dokumentu Komisije EU od 22. aprila 2022. godine izričito se pominje pritvaranje ljudi u vezi sa prihvatnim centrom u Lipi. Riječ je o “uspostavljanju novog pritvorskog prostora u kojem se, u određenim slučajevima, mogu provoditi mjere zadržavanja i ograničenja kretanja u skladu sa međunarodnim i EU standardima, dok se istovremeno obezbjeđuju smještaj i osnovne usluge do donošenja konačne odluke o azilu ili povratku”.

Također je navedeno da za ovo mora postojati potrebna pravna osnova.

U dokumentu se dalje navodi da će se odluka o tome ko će postaviti pritvorsku jedinicu biti donesena prema određenim kriterijima, te se uzima u obzir ko ima kapacitet i stručnost za upravljanje, praćenje i implementaciju građevinskih radova, sposobnost brzog reagovanja, dokazane rezultate i stručnost u programima upravljanja migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Provedba ovog tijela uključivat će vođenje izgradnje poboljšane zone izolacije i pritvora u višenamjenskom centru u Lipi”, navodi se u akcionom dokumentu EU.

Uspostavljanje pritvorskog odjeljenja povezano je u akcionom dokumentu pod tačkom “Output 3.3” s ciljem obezbjeđivanja dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka migranata.

Prema dokumentu Komisije EU, milion eura je namjenjeno za oba zadatka zajedno. ICMPD je na osnovu ovoga dobio 500.000 eura za postavljanje pritvorske jedinice.

Output 3.3 uključuje “podršku vlastima Bosne i Hercegovine u procedurama” prije deportacije migranata, te “pružanje potrebne logističke podrške za organizaciju povratka”. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dobila je 500.000 eura za podršku vlastima BiH u vezi sa vraćanjem migranata u njihove zemlje.

Vlasti odobrile sportski objekat

Međutim, nadležna građevinska uprava grada Bihaća nije izdala građevinsku dozvolu za pritvorsku jedinicu. Kako navodi Der Standard, za to nije podnesen zahtjev i do sada nije tražena naknadna legalizacija.

Umjesto toga, tamo gdje su sada kontejneri za pritvor je bila planirana izgradnja rekreativnog objekta.

Prema važećoj urbanističkoj dozvoli, ne planira se postavljanje pritvorske jedinice na cijelom prostoru centra, na tom mjestu bi zapravo trebala biti rekreativna zona”, izjavio je za ovaj list Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika.

Ostaje nejasno zašto je odobren sportski objekat kada je kasnije upravo na ovom mjestu formirana pritvorska jedinica.

ICMPD: Nije bilo prepreka za izgradnju

Iz ICMPD-a su naveli da nisu odgovorni ni za planiranje ni za rad pritvorskog objekta, već samo za izgradnju. U tom smislu, ICMPD nije bio ni odgovoran za građevinsku dozvolu.

Nakon što su nadležni potvrdili da su ispunjeni svi potrebni uslovi, ICMPD je započeo dogradnju. Ovakvu situaciju su potvrdile i vlasti Bosne i Hercegovine kako tokom pripreme projekta tako i u početnoj fazi“, rekao je portparol Schragl.

Ključevi pritvorskog objekta uručeni su 12. maja. ICMDP naglašava da su klijenti bili “isključivo državni organi u vidu Ministarstva sigurnosti i organa za poslove sa strancima koji su podređeni ovom ministarstvu”.

Kako navodi Der Standard, postoji mogućnost da su nadležni organi u BiH smatrali da je originalna građevinska dozvola za cijeli centar dovoljna, pa je kasnije u okviru ove dozvole omogućena i pritvorska jedinica. List navodi da se u ovom kontekstu radi o pravnim tumačenjima, jer u prvobitnoj građevinskoj dozvoli odobrene su ograde i kontejneri, a postavljene su i ograde i kontejneri za pritvorsku jedinicu.

Ko je odgovoran?

Međutim, ostaje nejasno ko je trenutno odgovoran za pritvorsku jedinicu u Lipi. Kako navodi Der Standard, prema pisanoj izjavi Službe za poslove sa strancima BiH, pritvorska jedinica “trenutno nije u nadležnosti” tog tijela, a status objekta će biti razjašnjen odlukom institucija Bosne i Hercegovine u bliskoj budućnosti.

EU od 2015. godine pokušava uvjeriti bosanske vlasti da i oni preuzmu odgovornost za upravljanje migracijama. Prije toga, bosanskohercegovačke vlasti su isticale da migranti ionako ne žele ostati u Bosni i Hercegovini, već žele ući u EU. Izgradnja centra u Lipi sada naglašava zajedničku odgovornost Bosne i Hercegovine”, navodi Der Standard na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!