N1: Zašto Dodik negira zločine; Prodanović: Uglavnom je isprovociran!

Vijesti 09. sep 202117:51 > 21:59 1 komentar

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović kazao je za N1 da bi svi izabrani politički zvaničnici u državi trebali poštovati pravosnažne presude koje se odnose na krivična djela ratnih zločina, sa bilo čije strane. Na pitanje voditelja N1 zašto lider SNSD-a Milorad Dodik negira zločine, Prodanović je odgovorio da "nije Dodik jedina osoba koja je drugačije govorila o tom problemu, imali smo i na drugim stranama negiranje zločina".

N1: Kada ćete na posao?

Lazar Prodanović: To ne zavisi samo od nas. Nadam se da će se najdublja kriza u Bosni i Hercegovini poslije Daytona uskoro riješiti, sve strane trebaju razgovarati da dođe do rješenja. Da se politički predstavnici vrate u institucije. Moguće da će političari iz Republike Srpske biti na sjednicama, ali neće učestvovati u radu.

Da je bilo pametnog razmišljanja ne bi došlo do ovakve situacije. Bivši visoki predstavnik Inzko napravio je veliku štetu za sve narode. Nametnuo je praksu koja se nigdje u svijetu ne praktikuje.

Inzko je imao pravo da nametne zakon?

Mislimo da nije imao pravo. Trebao je mnogo više razgovarati sa stranama…

Ali bio je pred parlamentarcima zakon o zabrani negiranja genocida i to se nije usvojilo?

Mislim da je trebao mnogo više raditi na razgovoru sa ključnim političkim akterima. A ne nametati zakon koji je u interesu jedne strane.

Zašto lider vaše stranke Milorad Dodik ne poštuje presude sudova?

Nije Dodik jedina osoba koja je drugačije govorila o tom problemu, imali smo i na drugim stranama negiranje zločina. Uglavnom je Dodik bio isprovociran, istakao je Prodanović.

Ko ga je provocirao?

Česte su izjave predstavnika drugih naroda koji su negirali zločine nad srpskim narodom i nisu nailazile na osudu. Izabrani politički zvaničnici bi trebali da poštuju pravosnažne presude koje se odnose na krivična djela ratnih zločina, sa bilo čije strane.

Prodanović o dolasku političara iz RS-a u institucije BiH

Političari iz RS-a će svoj nerad u institucijama BiH mjesečno naplatiti više od 100 hiljada KM. Da li je uredu?

To je problematika koja je definisana zakonom. Znači, zakon daje takvu mogućnost. Nemam ništa protiv da se zakonom definiše da se ne isplaćuju plate onima koji ne učestvuju u radu.

Mislite li da bi ovakav zakon dobio podršku?

Vjerovatno ne bi, i to ne samo zbog sprskih političara, nego i ostalih, kazao je Lazar prodanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare