Prof. Mićević Đurić: Stari most simbol svega onog što se željelo uništiti

Vijesti 04. sep 202320:56 0 komentara
N1, Izvan okvira

Sveučilišna profesorica povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Mostaru (SUM) - Tatjana Mićević Đurić - u emisiji Izvan okvira komentarisala je stanje u kojem se danas nalazi Partizansko spomen-groblje u Mostaru, gdje se periodično, prema njezinim riječima, okupljaju i narkomani.

Ovaj spomenik je prema riječima povjesničarke umjetnosti dr. Mićević Đurić – zapušten, a sva oštećena koja se događaju na njemu su minorna u odnosu na rušenje Starog mosta u ratu.

“Milsim da odnos prema Partizanskom spomen-groblju nema podlogu u ideologiji: ne vjerujem da se prema njemu odnose tako jer je spomenik antifašizmu i borbi protiv okupatora. To je zanemarivanje prostora, bojim se, uz ideje koje povezane sa vlastitim kapitalističkim interesima”, rekla je za N1 Tatjana Mićević Đurić, profesorica na Sveučilištu u Mostaru.

Gomila smeća

Prof. Mićević Đurić podsjeća na to da je Partizansko spomen-groblje upisano na listu Nacionalnih spomenika BiH.

“To je spomenik o napretku, progresu i slobodi – zapušten je, o njemu se ne vodi računa. Ondje se periodično okupljaju mladi, narkomani i alkoholičari. Na tom mjestu često možete naći gomile smeća”, rekla je Mićević Đurić koja dodaje da institucije u BiH ne djeluju ažurnije, iako je spomenik upisan na listu Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Unatoč tome, ne događa se ništa da se stanje poboljša – pojašnjava profesorica, te dodaje:

“Važno je da što više naše baštine bude zaštićeno i istraženo. Uvijek nam se čini da je nešto bolje od onog što mi imamo, a zapravo ne znamo šta imamo”, rekla je.

Podsjetila je i na urbicid koji se događao tokom rata 90-ih godina, posebno na rušenje Starog mosta u Mostaru.

“Stari most je simbol Mostara. Pokušavam doći do spoznaje o spomeniku i gradu koji su tako čvrsto povezani poput Starog mosta i Mostara – i ne mogu to pronaći. Možda je to moje ograničenje jer sam emotivno povezana. Stari most je simbol svega onog što se željelo uništiti”, rekla je profesorica Mićević Đurić u emisiji Izvan okvira na N1.

Rušenje vrijednosti

Primjer rušenja Starog mosta i zapuštanja Partizanskog spomen-groblja ne mogu se, prema njezinim riječima, usporediti:

“Stari most je stradao u ratu. Čvrsto vjerujem da most nije bio ni vojni ni strateški cilj, iako se tako tvrdi. Moja mama je jedna od posljednjih ljudi koji su prešli taj most i zna kako je izgledao prije rušenja. Bilo je to neprijateljstvo prema značenju koje je ta strana tom mostu dala. Most sam po sebi ima značenje dviju ruku koje idu jedna prema drugoj, a to su vrijednosti koje je trebalo srušiti”, rekla je.

Ona je govorila i o procesu pomirenja u Mostaru.

“Čitava agenda obnove mosta je imala smisao mira i zacjeljivanja rana. Nisam sigurna koliko je to uspjelo jer dan-danas u Starom gradu imate dva kamena na kojima piše Don't forget ‘93. To daje težinu argumentu kako ‘to nije naše’. Ja mislim da se treba i opraštati, unatoč tome što je bio rat i grozno vrijeme”, dodala je profesorica povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru – Tatjana Mićević Đurić.

Prof. dr. Mićević Đurić predaje na Odsjeku povijesti umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, a ujedno je predsjednica i osnivačica Udruge povjesničara umjetnosti Hercegovine. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Područja njezinog užeg akademskog interesa su starija umjetnost BiH i regiona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!