Profesor čiji je govor postao viralan na TikToku: Radite ono što sistem ne radi

Vijesti 28. dec 202211:09 0 komentara
N1

Jeste li vi išta ukrali jutros? To pitanje je studentima koji ne vole nepoštene političare postavio profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Kasim Tatić. Da li mi ne volimo političare koji kradu jer ne volimo krađu, korupciju i ostale nemoralne pojave ili mi zapravo ne volimo nemogućnost da se ponašamo baš kao ti koje smo sami izabrali? Slikovito objašnjenje profesora u svojevrsnoj lekciji o korupciji postalo je veoma popularan sadržaj na društvenoj mreži Tik Tok. Kasim Tatić je poznat među studentima kao profesor čija predavanja se ne propuštaju, a jutros je bio gost "Novog dana".

Profesor Tatić je kazao da je govor koji je postao viralan na TikToku održao na jednom predavanju i druženju sa mladima u Travniku.

“Hvala vama i ekipi koja je omogućila da ovaj događaj postane viralan, mladima iz Travnika koji su organizovali ovaj skup i manifestaciju. Bilo je to dva i po dana pozitivne energije. Mislio sam da sam rekao ono što svi znaju, ali sam došao do konstatacije da možda nisam rekao ono što svi znaju i to je možda izazvalo jednu ovakvu reakciju i da to pogleda 3,5 miliona ljudi”, kazao je Tatić.

@poliferostoklajcvaj Dobra mu ova baš. #foryou #foryoupage #wisewords ♬ original sound - Ekstaza uma

Poručuje da njegova poruka nije upućena “samo” u negativnom kontekstu.

“Nije ova poruka upućena samo u negativnom kontekstu i smislu: nemojte raditi ovo ili ono što sistem radi. Postoji i jedna mnogo ljepša poruka: Radite ono što sistem ne radi. A to je ako vam sistem ne obezbjeđuje u nekim segmentima zadovoljavajuće kvalitet, budite vi ti koji ćete se obrazovati koristeći informacione tehnologije. Ukoliko je sistem inertan, budite vi proaktivni. Ukoliko vas sistem ne tjera sistemski da koristite svoje slobode, koristite ih i prihvatite odgovornost koja uz to ide”.

“Ako je sistem po kojem živite bio “ja neću da izlazim na izbore”, promijenite sistem u kojem živite, koristite svoju slobodu i dajte glas onome kome treba da vas povede u budućnost”, kazao je profesor Tatić.

Zanimljive su bile i reakcije studenata na profesorov govor o “šveranju” u tramvaju?

“Svakom od njih ja “posadim” tu klicu i svako od njih kad ode sa mojih predavanja, treba da razmisli. Na meni kao profesoru je da te neke stvari “isprovociram”, to je jedna pozitivna provokacija. Ljudi treba da se zamisle i na pravi način osvijeste neke stvari. Naš psihološki mehanizam je jako komplikovan i traži milion načina da vam onemogući da sebi priznate ono što ne volite da vidite ni kod sebe ni kod drugih. U istoj projekciji mi to radije vidimo kod drugih ljudi”, poručio je profesor Tatić.

Profesor Tatić je kazao da često pokušava da bude ogledalo koje će pomoći mladim ljudima.

“Na djelu se dešava jedna lijepa izreka koju Indijci imaju: “Oko vidi sve osim sebe samog”. Ja svoju ulogu profesora često shvatam u tom smislu da treba da budem ogledalo koje će pomoći mladim ljudima da upere pogled u sebe i pomalo razmisle o nekim stvarima nadajući se da će neki barem od njih, to je moja čitava filozofija, da je društvo skup pojedinaca. Ukoliko se svi pojedinci ne promijenimo na dovoljno dobar način da činimo društvo, društvo se neće samo promijeniti. Ja insistiram na polaznoj osnovi da svako od nas to uradi, i kada dovoljan broj nas to uradi, društvo će se promijeniti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!