Prointer izgubio partnerstvo: Za Dodika i Viškovića to nije problem

Vijesti 04. feb 202318:08 1 komentar

Koštao je milione koje je ekskluzivno dobijala samo jedna kompanija – povezana sa porodicom predsjednika Republike Srpske, a sada je njegova dalja primjena pod upitnikom. “Prointer” je izgubio parnerstvo sa njemačkim “SAP”-om, jednim od najpoznatijih softvera za organizaciju poslovanja. Može li ovo ugroziti rad javnih preduzeća?

Parnterstvo sa “SAP”-om koje je donosilo milione za “Pointer”, traje još do 23. marta. Neće se obnavljati, a brojnim javnim preduzećima i institucijama ostaće milione plaćen softver čije održavanje je sada upitno. Za premijera to, čini se, nije problem. Za predsjednika Republike Srpske, još manje.

“Vlada se nije tim bavila, ali u razgovoru sa direktorom “Prointera” imam saznanja da će oni vrlo brzo to riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije tako da ne vidim tu nikakav problem”, kaže Radovan Višković, dok Dodik dobacuje: “Ko j*be SAP”.

Da problema neće ni biti uvjeravaju i iz “Prointera”. U odgovoru za N1 kažu za konsultantnske usluge implementacije i održavanja softvera nije nužno posjedovanje “SAP” statusa, već zaposlenih koji posjeduju određena znanja i iskustvo.

“S tim u vezi, naglašavamo da se projektne aktivnosti naših klijenata, kao i svakodnevni rad na SAP informacionim sistemima, vrše nesmetano i ni na koji način neće biti ugroženi.”

Po principu, “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” prekid saradnje “SAP”-a sa “Prointerom” “ide na ruku” onima koji ostaju u igri. U Bosni i Hercegovini su to dvije kompanije, od kojih je jedna “Planetsoft”. Nezvanične razgovore sa pojedinim javnim preduzećima već su obavili.

“Oni imaju opciju da se ne odluče zaista za ovlašćene partnere i da nastave da održavaju sami ili uz pomoć nekog partnera koji nije ovlašćene. Naš savjet je naravno da se održavanje radi uvijek preko ovlašćenih partnera”, kaže Aleksandar Milinković, direktor PLANETSOFT-a.

Jer softver se prožima kroz važne sfere javnih preduzeća, a prije svega finansije. U priči je posebno interesantno to što je “Prointer” za implementaciju softvera dobijao milione na javnim tenderima koji su i prema riječima konkurencije najčešće “štimani” upravo za “Prointer”.

“Ako nama koji smo u ovoj industriji treba jedno 40 sekundi čitanja da shvatimo koja je firma koja je preferirana, zaključak se sam nameće”, dodaje direktor.

Da su uslovi na javnim tenderima bili takvi da ih je u pravilu ispunjavao samo “Prointer”, primjetili su i u “Transparency international”. Prema određenim računicama od osnivanja 2015. do danas, “Prointer” je zaključio više od 800 ugovora sa javnim sektorom.

“Ono što je zanimljivo kod njih kad pogledate u njihovom izvještaju. Oni imaju oko 58 miliona prihoda godišnje i da je otprilike to iznos javnih nabavki koje dobije. Radi se o kompaniji koja samo posluje sa državom”, kaže Srđan Traljić iz TRANSPARENCY BIH.

A u tom poslovanju postojala je i nedokazana sumnja o pumpanju cijena. Upravo “SAP” softver, Šume Republike Srpske umjesto prvobitno planiranih pet, platili su čak 17 miliona. Sporno je i to što je odmah po implementaciji suspendovan. Urednik portala Capital koji je prvi otkrio priču o raskidu saradnje kaže, sličan primjer je i Poreska uprava.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba kaže:

“Poreska urpava je, barem njihovi službenici, korisnici, poreski obveznici su imali svakodnevnih problema prilikom pokretanja i poslije nabavke tog softvera.”

O svim okolnostima u vezi sa SAP softverom koji je plaćen oko 10 miliona maraka, i njegovim održavanjem u budućnosti iz Poreske uprave, bez odgovora. Unosne poslove “Prointer” je sklapao i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sredinom prošle godine CIN je otkrio da je ova firma priložila lažnu dokumentaciju za dva programera, kako bi ispunila uslove za tender vrijedan gotovo 700 hiljada maraka koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalne politike.

“Jedan od njih uopšte nikada nije sarađivao s tom firmom. Ono što smo mi kroz istraživanje otkrili jeste da mu je ponuđen novac u stvari da im posudi određene sertifikate kako bi oni mogli zadovoljiti na tenderu. Ministarstvo tada nije provjeravalo ove podatke pa je time i tenderska ponuda Prointera prihvaćena kao validna”, kaže Dženita Lutvić, novinarka CIN-a.

A ni po otkrivanju priče “Prointer”, iz kojeg su negirali navode CIN-a nije trpio nikakve posljedice.

Početkom prošle godine, Prointer je ostao i bez saradnje sa američkim gigantom “Microsoft”, neposredno nakon što su SAD proširile sankcije Miloradu Dodiku i uvele ih tada Alternativnoj televiziji koja je bila upravo u vlasništvu “Prointera”. Vlasnička struktura ATV kasnije je promijenjena, prenesena je na “Infinity media”, koja baš kao i “Prointer” posluje u okviru “Infinitzy International Group.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare