Promovisano 59 novih podoficira u OS BiH: “Kičma svake vojne sile”

Vijesti 09. jun 202313:26 > 18:00 2 komentara

Deseta klasa podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) svečano je promovirana danas na prigodnoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH. Novu klasu čini 59 pripadnika OSBiH, od kojih devet žena, a koji su iz kategorije vojnik prevedeni u rang podoficira u činu narednika.

Bosna i Hercegovina bogatija je za 59 podoficira, od čega je 9 žena i 50 muškaraca. Oni su u proteklom periodu prošli osnovnu podoficirsku obuku desete klase u Travniku, gdje su stekli neophodna znanja i iskustva, te ovladali potrebnim kompetencijama.

F.Z./ N1
F.Z./ N1
Senad Mašović
F.Z./ N1
F.Z./ N1
F.Z./ N1
F.Z./ N1

Svečani čin promocije pozdravio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da OSBiH prate standarde NATO-saveza i svakim danom postaju sve operativnije, spremnije i sposobnije da odgovore svim zadacima u sklopu vlastite misije.

”Na Samitu u Madridu dobili smo pomoć od oko 54 miliona eura i to polako već počinje da dolazi. Time će OS biti još spremnije i sposobnije da odgovore svakom zadatku koje generali i politika pred njih postave. Naš cilj su Euroatlantske integracije, mi nemamo drugog cilja, to je jedini pravac i na tome svakim danom sve više napredujemo.”

Helez dodaje i da se cijeli region, kao i BiH suočavaju sa nedostatkom kadra, zbog emigracija sa ovog područja i smanjene stope nataliteta, ali povećanje ličnih primanja vraća interes za rad u OS:

”Ovim povećanjem koje se prvi put u historiji OS desilo za ovog mandata, povećano je oko 90 miliona KM za OS i civilni vojni dio, time smo povećali primanja za 28%, i polako se vraća interes za prijem i rad u OS. Naša zadaća će biti da nastavimo i nećemo na ovome stati, nastavićemo da obezbijedimo ljudima da imaju dobar smještaj, dobra primanja, standard u društvu koji je zavidan. Najbolja slika države su oružane snage, ja se ponosim OS.”

F.Z./ N1
F.Z./ N1
F.Z./ N1
F.Z./ N1
F.Z./ N1

Načenik ZŠ OSBiH, Senad Mašović, ističe da je ponosan, s obzirom da je svih 59 podoficira, ranije bilo primljeno u kategoriju vojnika, te da su kroz svoj rad i posvećenost zaslužili da budu prevedeni u viši čin. Jedna od najbitnijih potreba je permanentno popunjavanje i dobijanje što kvalitetnijeg kadra za potrebe OSBiH, kaže Mašović i dodaje:

”Do kraja ove kalendarske godine mi očekujemo novi prijem u profesionalnu vojnu službu dodatnih 140 podoficira, čime pokušavamo da nastavimo trend podmlađivanja kadra, ali i dobijanja kadra koji je obučen u skladu sa NATO standardima i procedurama. OSBiH su u potpunosti implementirale u svoj sastav obuke NATO program, što podrazumijeva da kompletna obuka i školovanje podoficira i oficira bude zasnovano u potpunosti na NATO standardima i principima.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare