Propada li Schengen? Plenković tvrdi, kontrole granica neće spriječiti terorizam

Vijesti 19. okt 202312:01 0 komentara
Fena

Da li je ugrožen Schengen? Pitanje koje postavljaju mnogi nakon najava kontrole na granicama koje su saopštile pojedine evropske zemlje, Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija.

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, neposredno pred dolazak u BiH, održao je konferenciju za novinare na kojoj je komentarisao kontrole na granici između Slovenije i Hrvatske, a koje zahtijevaju slovenske vlasti. Razlog kontrola, navodi ovih nekoliko zemalja, je opasnost od terorizma.

Plenković konstatuje kako nema razloga za zabrinutost:

“Nadzor na unutarnjim granicama trenutno se primjenjuje u devet država članica uglavnom zbog pojačanih migrantskih kretanja i terorizma. Ovaj teroristički napad Hamasa na Izrael pokazuje posljedice u Europi. To se vidjelo u nastupima europskih čelnika. Podsjećam da smo i mi, naše sigurnosne službe, u situaciji da pozorno pratimo stanje. Hrvatska i Slovenija imaju zajednički cilj sprečavanja nezakonitih migracija”, izjavio je Plenković.

Italija planira vršiti kontrolu granica od 21. oktobra, u periodu od deset dana. Mjere predostrožnosti, vjeruje hrvatski premijer Plenković. Najavio je i sastanak u Trstu 2. i 3. novembra, između ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije, kako bi se vidjelo koliko su mjere kontrole na granicama zaista neophodne, s obzirom na to da, kako tvrdi Plenkovikć, tako nešto neće spriječiti terorizam. Iz Slovenije poručuju kako ovo ne znači povratak kontrole, niti se samo odnosi na Hrvatsku, a nije ni prvi put.

Njemačka je ranije saopštila također, kako uvodi kontrole na granicama s Švicarskom, Poljskom i Češkom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!