Propao pokušaj usvajanja Statuta Grada Mostara

Vijesti 23. feb 202317:45 0 komentara
F.Z./N1

Najprije nametanje Paddya Ashdowna, pa mostarski sporazum, a onda pokušaj Gradskog vijeća Mostara na sjednici da usvoji statut grada.

Uprkos optimističnim prognozama, kao i isticanju potrebe da Statut konačno bude usvojen, do toga nije došlo. Nijedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu, a opozicija i HDZ kao mogućnost su predložili opciju Nacrta Statuta.

“Ne možemo pričati o nacrtu o Statutu koji je nametnut, imali smo dovoljno vremena da smo mogli kao što je HDZ predlagao pijedlog na prijedlog, druge političke stranke to nisu koristile i ne vidim nikakvog osnova da se to vrati u nacrt”, kazao je Salem Marić, predsjedavajući GV Mostara iz SDA.,

Tri su ključne stavke Mostarskog sporazuma – održavanje izbora u Mostaru, izmjena Izbornoga zakona te izmjena i usvajanje Statuta grada Mostara. Koalicija za Mostar na čelu sa SDA ostala je pri prijedlogu Statuta utvrđenog u ovom sporazumu.

“U dijelu koji se odnosi na izmjene Statuta postoji potpis pet prdstavnika međunaodnih institucija i upravo to je razlog zbog kojeg mi moramo insistirati da se usvoje izmjene zakona u izvornoj formi kako su tu potpisani. Ono što možda u ovom trenutku štiti Bošnjake, Srbe i ostale, vrlo je vjeovatno da će možda za godinu dana štititi i hrvatski narod”, objasnio je Anel Kljako, vijećnik Koalicije za Mostar.

Iz HDZ-a ipak su odustali od izmjena na način na koji su se obavezali sporazumom iz 2020. godine.

“Prijedlog Statuta iz Mostarskog sporazuma predstavlja dva koraka unazad u odosu na 2004. kada je nametnut Statut jer je definirano a povjerenici šest Graskih područja dobiju takve ovlasti da je to povratak u formiranje šest općina. Radi se o tri najbitnij ovlasti a to je raspodjela budžeta, zapošljavanje djelatnika u Gradskoj upravi i donošenje prostornih planova”, istakao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara iz HDZ.

Sve je komentarisao i Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH.

“Tražimo usklađivanje sa Zakonom, ubrzanje određenih procceduralnih, pravnih, tehničkih postupaka unutra Gradske uprave i Gradskog vijeća i to jedino možemo napraviti uz ozbiljne izmjene i dopune Statuta Grada Mostara”, pojasnio je Marinović.

Prijedlog Statuta iz Mostarskog sporazuma lošim smatraju i drugi vijećnici. Za Slavena Bevandu iz HRS-a jedino je ispravno izmijeniti četiri članka iz Ashdownovog Statuta, kako to nalaže Ustavni sud.

“Mi smo ih već tri promijenili u izbornom zakonu jer smo imali izbore u Mostaru, ostaje nam samo riješiti rad povjerenstava/komisija za gradska područja. Ta postojeća povjerenstva su odlučivala o referendumu za to područje i dijelili su novac koji se odnosio na prihode prikupljene preko rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta”, navodi Bevanda.

Prijedlog izmjena i dopuna dostavio je i Klub SDP-a. Insistirali su na uvođenju četvrtog člana rukovodstva Vijeća, koji bi bio iz reda Ostalih. Ipak nakon petosatne rasprave, ni taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, pa tako najvažniji dokument za funkcioniranje Grada ostaje na čekanju.

Statut se odnosi na upravljanje gradom Mostarom i pruža okvir za izbor gradskog vijeća i gradonačelnika,a prema mišljenju mnogih predstavlja važan korak prema uspostavi političke stabilnosti u Mostaru.

Protekle dvije godine Statut je bio u programima rada Gradskog vijeća, no nikad se nije ozbiljnije pristupilo ovome problemu,a obećanja da će se bez odlaganja riješiti sva sporna pitanja jer je Mostar izgubio dosta vremena, davno su pala u vodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!