Protest poljoprivrednika u Gradišci zbog eutanazije svinja u njihovom selu

Vijesti 26. jul 202313:48 0 komentara
N1

Afrička kuga svinja potvrđena je na još tri farme na području Gradiške, rekao je gradonačelnik Zoran Adžić. Zbog plana eutanazije zakazanog za sutra protestovala je grupa poljoprivrednika.

Kao razlog protesta navode lokaciju na kojoj će biti ukopane zaražene svinje, njih blizu 1500.

Poljoprivreda je prevenstveno na našem području. Prije tri dana smo imali nesvakidašnji led, sada imamo afričku kugu. Jasno je da ne možemo tu količinu svinja ukopati u zemlju, vodu, koja je za piće. Mi smo izrazili bojazan da će se ta bolest proširiti, jer je velika količina. Gradonačelnaka smo upoznali sa svim. Nije zahvalna kompletna situacija u RS, posebno u Gradišci gdje se širi. Rekao je da će razmotriti lokaciju i da će se konsultovati i daad će se sve raditi da adekvatan način. Ako se to bude namjeravalo na području našeg sela, gdje je visok vodostaj vidjećemo šta ćemo“, kaže Zoran Polić iz Petrovog sela.

Poljoprivrednik Jovica Vujić također je u problemu. Zbog afričke kuge, ali i olujnog nevremena ugrožena je egzistencija njegovoj porodici.

Imam 15 prasilica, 70-80 tovljenika i nešto malih. Tako se to vrti. Problem je što se u komšiluku pojavila kuga, muve prenose, domaće životinje prenose. Vršimo dezinfekciju svakodnevno oko objekata, des barijere su postavljene, radimo što je u našoj mogućnosti, to se ne može 100% zaštititi. Pravi nam sve ovo problem za egzistenciju, nevrijeme, vjetrovi, grad i ovo sad. Živim od toga, hranim porodicu, kao i 90% nas iz sela u istoj smo situaciji“, objašnjava Vujić.

Više farmi, uključujući i one u selima Krajišnik, Trošelji i Petrovo Selo bilježi zarazu.. U njima je 1400 zaraženih svinja, izjavio je novinarima ranije gradonačelnik Zoran Adžić, koji je i predsjednik Kriznog štaba.

Ovo zahtijeva maksimalnu odgovornost svih, a naročito farmera. Gradiška je proglašena ugroženim područjem, što znači da nema prometa svinja, prodaje na pijaca i transporta. Primenjujemo zakonom propisane i rigorozne mere kako bi eliminisali širenje zaraze“, naglasio je Adžić.

U Republici Srpskoj je na snazi zabrana trgovine svinjama. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zabranilo je na 30 dana organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaju hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca u cijeloj RS. zaraza je evidentirana na skoro 50 farmi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!