Protest u Beogradu: “Mural mora pasti!”

Regija 09. nov 202119:30 > 21:081 komentar
Twitter

Grupa građana i aktivista okupili su se večeras ispered Doma sindikata u Beogradu kako bi pružili podršku aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je privedena nakon što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

 

“Mural mora pasti!”, poruka je koju su nosili građani, javila je reporterka N1. Cilj demonstranata je da se upute ka muralu na Slaviji, dodala je.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gdje su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namjestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista.

On je naveo da se, prema njegovim informacija Aida Ćorović uputila ka Domu sindikata, gdje se održava protest i da je plan da se nakon njenog obraćanja upute ka muralu. „Želimo da iskažemo svoj protest ne samo ovim večerašnjim događajima, već opštim trendovima u društvu“, naveo je za Dnevnik N1.

Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

Reporterka N1 javlja da na skupu ima i pripadnika policije u civilu, da je vidjela jedan policijski kombi, ali i, uz građane i aktiviste, i opozicione političare, predstavnike Skupštine slobodne Srbije, DS, Nove stranke… Dodaje da se čuju i pištaljke.

Podsjećamo, Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije. Prije incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga. Ubrzo su nju i umjetnicu Jelenu Jaćimović okružili neuniformisani policajci koji “nisu čuvali mural, nego red i mir”, kako je saopšteno iz MUP-a Srbije.

Podsjećamo, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio je podršku Aidi Ćorović. Tadić je istakao kako se “u Vučićevoj Srbiji ne hapse oni koji prave murale ratnim zločincima i slave ih, već oni koji izražavaju opravdani bunt protiv toga”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar