Protesti u Brezi zbog hladnih učionica: “Hoćemo tople škole, djeca ispaštaju!”

Vijesti 09. nov 202116:10 0 komentara
Breza-X/ N1

Učionice u brezanskikm školama i dalje su bez grijanja. Učenici na nastavu idu sa dekama, u rukavicama i zimskoj odjeći. Ponukani situacijom, neformalna grupa građana Breze danas je održala proteste.

Protesti su simbolično počeli u 11:55 sati na platou brezanske pijace, nedaleko od zgrade Općine.

Kako je rečeno, glavni zahtjev roditelja je da se grijanje u školama pusti do 15. novembra, a u slučaju da se to ne desi žele da se djeca pošalju na raspust.

Breza-X/ N1

Naglašeno je da ne žele ponovo prelazak na online nastavu.

Svi redom smo zakazali što smo dozvolili da sa ovim problemom uđemo u zimu umjesto da smo ranije zauzeli jasan stav da grijanja neće biti i obavijestili javnost da se nađu alternative na vrijeme i to još u proljeće. Trebali smo izvršiti pritisak na “Komunalno” i na RMU Breza da se ovo uradi kako treba i na vrijeme. Svi smo krivi sem djece koja sada najviše ispaštaju, a ne mogu se amnestirati ni OV, ni načelnik, ni Komunalno, ni Rudnik, ni direktori škola“, kazao je za N1 Dino Gavranović, vijećnik u OV Breza koji je i sam podržao proteste.

Blizu 200 građana se potom uputilo prema zgradi Općine gdje im se obratio općinski načelnik Vedad Jusić koji je kazao da podržava njihove aktivnosti. Načelnik je poručio da su u toku radovi s ciljem osposobljavanja kotlovnice.

Do 9. novembra (danas) je prema dogovoru sa sastanka predstavnika RMU Breza i Livnica Visoko dogovoreno da se dostave određeni dijelovi potrebni za osposobljavanje grijanja u saradnji sa JP Komunalno Breza.

Protesti su okončani ispred zgrade JP “Komunalno” Breza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!