“Protiv Konakovićeve vlade u sudskim procesima vodimo 3:0, protiv Fortine 1:0”

Vijesti 30. mar 202116:10 4 komentara
YouTube Screenshoot

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prim. dr. Edo Selimić obratio se zastupnicima Skupštine KS zamolivši ih da ne razmatraju danas Prijedlog Odluke o Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2021. godinu upozorivši da još uvijek nije potpisan kolektivni ugovor na koji bi se ovaj plan "oslanjao" te da bi, ukoliko bi ovakav plan bio usvojen, moglo doći do još jednog sudskog procesa.

“Najčudnije nam je bilo što su se oni koji su kreirali ovaj dokument pzvali na 31.12.2020. godine za kreiranje finansijskog plana. Taj dan je sve bilo nezakonito jer u KS nije postojao niti jedan validan, legalan kolektivni ugovor, bio granski ili strukovni. Jedan je sudski poništen, drugi je istekao prije dvije godine. Da bi pravili proračun za bruto platu potrebna nam je granski kolektivni ugovor koji mi u ovom trenutuku nemamo. Želim reći i to da se radnici u zdravstvu ne trebaju plašiti, ne možemo ostati bez plate jer je na snazi privremeno finansiranje i martovska plata će biti. Zamolio bih zastupnike da se ne bi ponavljali sudski proces jer u sudskim proceima prema vladi premijera Konakovića vodimo 3:0, a s vladom premijera Forte 1:0, ne bi bilo dobro da bude 1:0 spram Skupštine KS”, kazao je Selimić.

Zamolio ih je da se odluka o finansijskom planu ZZO KS prolongira za prve dane aprila jer će tada potpisati kolektivni ugovor i bit će ispravljena “nepravda iz 2017. godine”, te da se nakon toga kreće u pravljenje platnih razreda koji imaju sve zemlje bivše Jugoslavije.

“Kada se ugrade u kolektivni ugovor svaka naredna vlada će se dogovarati jednom godišnje o usklađivanju porasta troškova života s najnižom satnicom i onda su za sva vremena riješeni svi problemi”, kazao je Selimić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare