Provjerili smo: Koliko se poštuje VTP pravilo na bh. planinama

Vijesti 16. jan 202218:06 1 komentar
N1

Prije tri dana Krizni štab naredio je uvođenje pravila VTP na skijalištima, na Bjelašnici i Igmanu. Ovog vikenda zabilježene su velike gužve na olimpijskim ljepoticama - pa smo odlučili provjeriti koliko se poštuju nove mjere.

Sunčan dan na Bjelašnici. Skijaši, šetači, brojni gosti u objektima, kao i u baštama uživaju u januarskom danu na olimpijskoj ljepotici.

60 osoba u zatvorenom prostoru i 200 osoba na otvorenom prostoru nove su mjere koje je uveo Krizni štab KS. U suprotnom predviđene su velike kazne.

Pune ruke posla ima i ugostitelj Dževad Čustović. Vrlo brzo poslovanje je prilagodio novm mjerama.

Ljudi poštuju, pitaju: šta nam treba, potvrda? I onda pokažu potvrde, testove i onda kažemo: sve uredu – izvolite. Tako da, hvala Bogu, dobro je… skijaši zadovoljni, snijega ima… zadovoljni smo i mi za sada”, kazao je Čustović za N1.

Svako od gostiju mora imati potvrdu o vakcinaciji, prebolovanoj koroni ili negativan test. To ljude, objašnjavaju ugostitelji, ne odbija od dolaska. Nije ni Adnu Ajanović koja je sa prijateljima iz Zavidovića došla ovdje.

Ja se nadam da ih i drugu poštuju, ja se pridržavam. Da li su vam u ugostiteljskim objektima tražili potvrde? Pa… tek smo došli, kada smo uzimali skije nisu tražili potvrde nego su tražili da nosimo maske“, kaže Ajanović.

Primjetna obazrivost kod posjetitelja, vlasnika apartmana i ugostitelja.

Mi smo tu u hotelu i mogu reći dosta se pravila poštuju. Sada na stazama ne znam… koliko mogu vidjeti napravljen je red”.

Pridržavaju se mjera. Jučer smo htjeli ući u kafić i tražili su nam potvrdu o vakcinaciji. Znači nismo mogli ući bez potvrde. Tako da mislim da se poštuje”.

Svjesni opasnosti od koronavirusa su i oni najmlađi.

“Prebolovali smo koronu prošle godine. Ne bojimo se jer se pridržavamo mjera, koristimo dezinfekciju i kad ulazimo u hotel i kad izlazimo… Stalno znači”, kažu najmlađi.

I na Igman pristižu brojni posjetitelji. Pojedini pak prave svoje prve skijaške korake. Stalne inspekcijske kontrole prisutne su i ovdje. Strah od zaraze, ali i velikih kazni pravi red na planinama.

Detalje pogledajte u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare