Provjerili smo: Postoje li razlike u cijenama namirnica između bh. gradova? (VIDEO)

Vijesti 11. apr 202418:47 0 komentara
N1

Cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo su porasle u cijeloj BiH. Ipak, razlike u cijenama određenih artikala postoje od grada do grada. Ko u BiH skuplje plaća mlijeko, ulje, kafu, deterdžent ili komunalije? Građani su uglavnom na gubitku.

O poboljšanju životnog standarda, brojni građani BiH gotovo i da ne razmišljaju. Glavna briga je kako preživjeti do nove plate ili penzije. Olakšice u vidu zaključavanju cijena određenih namirnica, nisu mnogo pomogle.

‘Idete u markete, je li vam skupo?’ – upitali smo ih.

“Jok, daju džaba. Ono što zaključano lažu, Boga mi ništa, sve je skupo, ako hoćeš da uzmeš. Ne mogu ja one riže uzeti od 2 marke, ne valja, sva izlomljena, izdrobljena, ne znam hoće li je golubovi”, odgovara nam Sarajka.

“Ja ne idem u kupovinu, pa i ne znam.
Ko ih kontroliše? Niko. Dižu cijene kako hoće, na svemu”, dodaju nam upitani.

Stoga je prije nekoliko dana u Republici Srpskoj usvojena uredba kojom se ograničava marža za 29 različitih artikala. Teško da će to mnogo olakšati život građana, s obzirom da su trenutne cijene skoro potpuno ispraznile novčanike.

“Ja sam sama, mogu sebi priuštiti ono što mi treba. Tamo gdje ima više ljudi, male su plate, bude guravo”, ističe Banjalučanka.

“Ja sam sad bio u Beogradu, tamo je puno jeftinije, npr. namirnice, recimo ja imam jedno teško oboljenje, lijekovi npr. su jeftiniji duplo, pa čak i troduplo”, primjetio je Banjalučanin.

Cijene određenih proizvoda drugačije su od grada do grada u BiH.

Pa je tako isto mlijeko koje se prodaje u Sarajevu, skuplje za 5 pfeniga nego u Banjaluci. Kada je riječ o ulju, slučaj je obrnut. Kafa na sarajevskim policama skuplja za 5 pfeniga, a deterdžent za veš za čak 1 KM. U manjim gradovima, uglavnom su još niže cijene.

Više pogledajte u priči koju donosi Dragica Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!