Prva bh. zviždačica opisala torturu: Udario je, a sada je šef kabineta ministra

Vijesti 10. apr 202314:04 2 komentara
Irina Lovrić

Na današnji dan prije devet godina Irina Lovrić, nekadašnja tehnička sekretarka u Fondu za povratak BiH, prva u Bosni i Hercegovini dobila je status zakonom zaštićenog prijavitelja korupcije. U svom pismu dostavljenom medijima danas osvrće se na brutalnu torturu koja je uslijedila nakon toga. Poručuje kako je zbog svih dešavanja ostala bez sredstava za život i narušenog zdravlja, ali i to da neće odustati od borbe.

Irini Lovrić spomenuti status je dodijelila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), a u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, tvrdi ona, uslijedila je tortura.

“Tako zakonom zaštićenu su me tukli na mom radnom mjestu, pokrenuli su nevjerovatnih šest neosnovanih disciplinskih postupaka, a onda su me konačno i otpustili sa moga radnog mjesta tehničkog sekretara u Fondu za povratak BiH”, započela je Lovrić.

Tvrdi kako je njen otkaz potpisao “nazakonito zaposleni vršilac dužnosti direktora Fonda za povratak BiH” Nebojša Švraka iz Banjaluke i to dok se ona nalazila na liječenju, odnosno inspekcijski kontrolisanom bolovanju.

“Nezakonito zapošljavanje Nebojše Švrake suprotno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Fonda za povratak BiH prijavila sam Tužilaštvu BiH gdje je i zataškano”, navela je.

Podsjetimo, o ovom imenovanju 2017. godine pisali su i mediji, navodeći kako prilikom zapošljavanja Švrake nije ispoštovan Pravilnik o razvrstavanju i sistematizaciji radnih mjesta. Naime, Prema tada postojećem pravilniku, za tu dužnost kandidat je morao da ima završen Ekonomski fakultet, a Švraka ima diplomu profesora fizičke kulture (DIF).

Pravosnažno osuđeni za nasilje nad njom na radnom mjestu, sada je šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine

Lovrić je zbog korupcije prijavila tadašnjeg rukovodioca Fonda za povratak BiH, Mlađena Božovića, a koji je nedavno i pravosnažno osuđen za nasilje nad njom na radnom mjestu.

Naime, u decembru prošle godine Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Mlađena Božovića zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci s tim što je naglašeno da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Kako se navodi u objašnjenju presude,  prilikom napada na Lovrić 2015. godine, Božović ju je zgrabio rukama za ramena i grubo odgurnuo prema stolicama i stolovima koje su se nalazile u kancelariji, usljed čega je ona pala preko stolica. Kada je krenula da izađe iz prostorije, uhvatio ju je za lijevu nadlakticu ruke okrećući lijevo-desno, a potom vrteći u krug, pri čemu je ona zadobila lake tjelesne povrede.

Usprkos pravosnažnoj presudi, Božović je postao šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića (DNS), a prethodno je obnašao dužnost šefa kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (DNS).

“Moj život se pretvorio u pakao”

“Institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice pozivale su nas da prijavljujemo korupciju, što sam i učinila. Nakon što sam zbog nezakonotog poslovanja i korupcije prijavila Mlađena Božovića i Nikolu Špirića (SNSD), moj život se pretvorio u pakao. Zbog njihovog snažnog uticaja koji imaju u svim institucijama, posebno pravosudnim, nisu me zaštitile nadležne institucije, pa ni Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – APIK. Naprotiv, štitili su one koje sam prijavila zbog korupcije, naročito u Tužilaštvu BiH koje je naslabija karika u borbi protiv korupcije u državi”, tvrdi Lovrić.

Dodaje kako je, zbog svega kroz šta je prošla, završila bez sredstava za život i kao hronični bolesnik.

Ipak, poručuje da od borbe neće odustati, te ne isključuje ni svoje pojavljivanje i protest na Trgu Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare