Azra Bulatović je prva kondukterka u Federaciji BiH: Otac joj bio kapetan voza, san iz djetinjstva ostvarila tek nedavno

Vijesti 03. jul 202414:31 0 komentara

Azra Bulatović iako je čitav život željela biti kondukterka taj san sebi je ispunila tek prije godinu i po zaposlivši se u Željeznicama Federacije BiH. Najčešće radi na relaciji Sarajevo-Čapljina, baš na putu koji je uvršten među najljepše u svijetu. Kaže nijednim drugim poslom sada ne bi željela da se bavi.

Po broju putnika, kaže nam, jasno je koliko je ugodno putovati ovim prevoznim sredstvom.

“Jako je konforno, imamo i bar, sva kola imaju toalet. Apsolutno nesubjektivno ovo je najbolje prevozno sredstvo. Ako se desi zastoj usljed vremenskih nepogoda uvezani smo i uvijek obezbijedimo prevoz, alternativu. Nemam ništa protiv, ali autobus ako se desi zastoj nemaju alternativu”, navela je.

N1

Putnici su Azrinim radom oduševljeni. Mnoge su iznervirale gužve na pultovima za kupovinu karata, no njena pristupačnost smirila je i one koji su se ranije žalili. Bulatović nam priča da iako su svakodnevno puni vozovi, i ona, ali i kolege ulažu trud da svakom putniku pomognu, a posebnu pažnju obraćaju na one najstarije putnike.

Morali smo pitati uposlenicu Željeznica o zastojima koje je spomenula te iskakanjima iz šina koja su se desila u posljednje vrijeme. Najčešće se radi o teretnim vozovima, ali veća ulaganja su neophodna.

“Radi se na tome, ali u tome mora i Vlada pomoći. Mi kao firma ne možemo sami ništa. Desi se iskakanje, ali nađe se način da putnici blagovremeno stignu do tačke B”, kazala je Bulatović za N1.

Većinom u takvim slučajevima putnike već autobusi čekaju. Azra oduševljava putnike, ali i sama je zadovoljna svojim poslom. Želju je dobila jako mlada.

“Pošto se moj otac bavio sličnim poslom, išla sam jako često s njim. Tada su bili poslovni vozovi – Bosnaexpress, a on je bio kapetan voza. Već tada mi se javila ta želja, završila sam tu školu. Međutim, bavila sam se drugim poslovima tek u posljednje vrijeme zašto da ne. Da ostvarim svoj san”, navela je Bulatović.

Azra svojom pričom ohrabruje  i druge žene koje se žele baviti ovim poslom, jer kako je rekla sama sebi je dokazala da kao žena može sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!