“Prva stvar kao ministar koju ću poduzeti jeste umivanje Sarajeva”

Vijesti 08. mar 202318:14 2 komentara
N1

Almir Bečarević zvanično je prijedlog Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu za novog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Bečarević za N1 je najavio šta će prvo poduzeti kao ministar te koliko će se zalagati za čišći zrak koji, kako je objasnio, zahtjeva veću upotrebu gasa kako poslovnih subjekata tako i građana.

Bečarević u razgovoru za N1 kaže da će prvo porazgovarati sa Nihadom Ukom kao kandidatom za premijera KS kako bi zajednički usaglasili viziju rada u narednom periodu.

Prva stvar koju Bečarević najavljuje jeste čišćenje Sarajeva jer, kako objašnjava Bečerević, Sarajevo kao glavni grad ne smije biti prljav i zapušten.

Poznata imena: Ovo su prijedlozi za nove ministre u Vladi KS

“Prva stvar kao ministar koju ću poduzeti jeste umivanje Sarajeva. Zajedno sa kantonalnim preduzećima Rad i Park kroz dvomjesečno zapošljavanje dodatnog broja radnika putem Službe za zapošljavanje s ciljem da nam svima bude vidljivo da je sve oko nas uredno. Naravno, radit ću i na kreiranju hodograma da svakodnevno se prave akcije čišćenja i uređenja, odnosno održavalo uređeno stanje”, objasnio je Bečarević.

Konkretne mjere s ciljem poboljšanja kvaliteta zraka

Ono što javnost najviše zanima šta će biti poduzeto u cilju poboljšanja kvaliteta zraka, koje kako i sam Bečarević navodi nije zagađeno samo u zimskom periodu već i tokom ljetnih mjeseci zbog ogromnog broja automobila. Bečarević koji je od ranije poznat kao veliki zagovornik korištenja gasa navodi da će se mijenjati cijenovne politike za gas kako za poslovne subjekte, te i građane za šta će, kako ističe, biti potrebna saradnja drugih ministarstava i nivoa vlasti.

“Zvanični podatak je da je u prva dva mjeseca 15 posto zabilježen pad korištenja gasa. Cilj je da promjenim cjenovnu politiku da privredni subjekti koriste gas, a što se tiče građana tu će moje djelovanje ići u dva pravca. Prvo je da se preko kantonalnog ministarstva za rad i socijalna pitanja konačno izradi socijalna karta i da se onda onim najugroženijima subvencionira korištenje gasa, a na nivou bh entiteta FBiH cijena gasa za sve građane bude prihvatljiva a ne da se ostvaruju ekstra profiti”, istakao je Bečarević.

Deponija Smiljevići te nastavak obnove vodovodnog sistema uz urednu opskrbu vodom samo su neki od ciljeva koji navodi Bečarević.

“Ova Vlada KS u kojoj će osim mene iz SBiH biti i Emir Dedović kao ministar finansija predstavlja dašak svježine i mi smo sada “Četvorka””, istakao je Bečarević.

Na kraju razgovora za N1 je Bečarević javnosti obećao da će njegov rad kako lični i ministarstva biti javan i transparentan te će se zalagati da to prate i ostali članovi Vlade KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare