Radnici iz BiH sutra u Sarajevu na prvomajskim protestima

Vijesti 30. apr 202118:21 > 21:21 1 komentar
N1

Sutra je Međunarodni dan rada. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine brojni će ga obilježiti na ulicama, tražeći bolje uslove u svojim radnim sredinama, na radnim mjestima.

Prvi na ulice izlaze rudari. Njih oko 250. Simbolična, polusatna šetnja zaustavit će se ispred zgrade Energoinvesta, gdje je sjedište Vlade Federacije. Tu će iznijeti svoje zahtjeve. Stop nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika. Nekoliko sati nakon rudara, ispred Doma sindikata u Sarajevu, krenut će oko 50 radnika metalskog sektora. Moto protesta – “naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom”. A samo ovaj sektor broji oko 13 hiljada radnika.

Što se tiče zahtjeva koji se odnose na Vladu Federacije jeste hitno. Bez odlaganja utvrđivanje najniže plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u Federaciji bez naknada koje imaju karakter plaće, topli obrok, naknada za prijevoz i regres, zatim hitno i bez odlaganja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznosi cirka 70 posto“, izjavio je Almir Salihović, potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Zahtjevi dalje idu prema Udruženju poslodavaca, za hitno potpisivanje kolektivnih ugovora, ali i Zavodu za javno zdravstvo, da se radnici u metalskom sektoru uvrste u što skorije planove za imunizaciju. Iste zahtjeve imaju i trgovački radnici i ugostitelji. Prvomajski protestni marš kreće sutra u podne.

Hitno povećanje minimalne plaće s obzirom da ona stagnira godinama. Građani, radnici u ovom sektoru jedva sastavljaju kraj s krajem. Cijene stalno rastu, svi mi koji smo bili oboljeli od COVID-a znamo koliko košta liječenje čak i ako ne završite kao teži slučaj a plaće stagniraju. Naš treći zahtjev je ono što nekako najviše boli radnike u ovom sektoru je nedostatak poštovanja od strane poslodavaca“, istakla je Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata trgovaca i ugostitelja.

Podršku Sindikatu trgovaca i ugostitelja pružit će i nevladina organizacija Ženski marš. Prethodno su organizovali nekoliko protesta kada su zatražili hitne smjene nosilaca izvršne vlasti, kako u BiH, tako u Federaciji. Razlog: neadekvatan odgovor na pandemiju COVID-a, nenabavka vakcina.

“Upravo zbog toga, nečinjenja i zbog neprovođenja zakona BiH koji predviđaju drugačije reakcije mi smo odlučile podnijeti krivične prijave protiv izabranih zvaničnika i njihovih šefova. To će biti naš prvi naredni korak. Uskoro idemo u svaku zajednicu u našoj zemlji i širimo mrežu Ženskog marša”, naglasila je Aida Feraget, Ženski marš.

Ono što predstavnici sindikata ali i nevladine organizacije očekuju tokom sutrašnjih protesta jeste podrška sugrađana, koje pozivaju da se poštujući epidemiološke preporuke pridruže u kako tvrde – zajedničkoj borbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare