Radnici u zdravstvu protesnom šetnjom kroz Sarajevo tražili veću satnicu: “Ovo nije borba za našu platu, ovo je borba kvalitet i sigurnost usluge”

Vijesti 19. sep 202413:33 1 komentar
N1

Veliki broj zdravstvenih radnika prošetao je centrom Sarajeva do sjedišta Vlade Kantona Sarajevo tražeći da Vlada Ks poveća satnicu, što je ranije odbio premijer ovog kantona Nihad Uk.

Jasmin Adžović, čaln pregovaračkog tima kaže da oni generalno traže bolja prava.

“Mu od svojih zahtjeva ne odustajemo. Sindikat radnika u zdravstvu je pokrenuo cijelu ovu pregovaračku priču, imamo i veliku podršku grašana. Imamo preko hiljadu ljudi koji su se upisale u knjigu podrške, a nisu radnici u zdravstvu. Ovo nije borba za našu platu, ovo je borba kvalitet i sigurnost usluge”, naveo je.

Predsjednik Strukovnog sindikata Elvedin Vatreš kazao je da je ovaj sindikat pružio podršku na ovom protestu, te je najavio i proteste idućeg četvrtka.

“Najavili smo proteste sljedeći četvrtak. Nadamo se da do toga neće doći. Mislim da je mjesto za pregpvarčkim stolom i da će vlast shvatiti da treba da nas pozove na pregovore i da satnicu iskordiniramo”, kazao je.

Ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevima zdravstvenih radnika najavljuje se i generalni štrajk.

Podsjećamo, Nihad Uk, premijer KS ranije da Vlada KS cijeni radnike u zdravstvu, ali nema namjeru izaći sa novom ponudom prema sindikatima.

UK: Vlada KS cijeni radnike u zdravstvu, ali nema namjeru izaći sa novom ponudom prema sindikatima

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare