Radnicima sa najnižom platom 0 KM, a ministrima i direktorima 125-200 KM

Vijesti 23. jan 202316:27 2 komentara
N1

Odlukom Vlade KS određeno je povećanje plata za oko 14.000 radnika u iznosu od 5 % prosječne plate u FBiH. Iz Koordinacije sedam sindikata ne prihvataju ovu ponudu i smatraju je u potpunosti diskriminatornom prema budžetskim korisnicima sa najnižim platama. Prema sadašnjim koeficijentima radnici na održavanju higijene u objektima neće dobiti ništa, dok će zastupnici i ministri u Skupštini KS, te funkcioneri sa platama preko 2.500 dobiti između 125 i 200 KM.

Kućni budžet radnika sa najnižom platom u KS pogođenih inflacijom od preko 16 % neće biti uvećan ni za jednu konvertibilnu marku iako životne namirnice, grijanje i osnovne potrepštine nisu skuplje samo za ministre i zastupnike. Značajno povećanje ne bi dobili ni oni sa nešto većim platama od najnižih.

“Oni koji imaju plate ispod 2.500 KM uzet ćemo primjer srednjoškolskog profesora koji bi trebao da dobije u rasponu od 69 do 78 KM zavisno od zvanja”, kazao je Admir Šuvalić, predsjednik SSVOONK.

Pregovore s Vladom KS iz sindikata smatraju neuspješnim i čekaju novu Vladu prije nego stupe u generalni štrajk.

“Pa ukoliko stupimo u kolektivni štrajk sedam sindikata koji su u koordinaciji broje 25.000 radnika i vjerujte mi da će doći do kolapsa u KS”, dodaje Šuvalić.

Teška situacija je i u kulturi Kantona Sarajevo čiji je budžet 2006. godine iznosio 4,7 % kompletnog budžeta. Sada kada je budžet gotovo duplo veći budžet za kulturu iznosi oko 2,8 %. Šokantni su podaci koji govore o kadrovskom deficitu od 57 %. U NPS 1992 godine bilo je zaposleno 443 radnika, danas ih je 207 iako je u tom pozorištu dom jedine opere i baleta u BiH.

“Imamo veliki problem i u kulturi jer u kulturi generalno nisu plate tog nivoa kojeg bi trebale biti. Imamo jednu veliku disproporciju, diskriminaciju zvanja. Mi imao prvake NPS, SARTR-a, Kamernog teatra 55 i Pozorišta mladih koji otprilike imaju manju platu od izvršne vlasti, ministara i parlamentarnih zastupnika od 600 do 800 KM”, kazao je Adnan Đindo, predsjednik Sindikata kulture KS.

Ministar finansija koji najvjerovatnije neće ostati u narednom mandatu, kaže da je sadašnja Vlada napravila historijski iskorak povećavajući plate u u jednoj godini za 86 miliona maraka što je planirano u novom nacrtu budžeta. Radnicima preporučuje pregovore sa novom Vladom o raspodjeli 25,7 miliona koji su obezbjeđeni za linearno povećanje plata od 5 %.

“Ti radnici će svakako po zakonu sa povećanjem prosječne plate u Federaciji koja će ići i preko 1.100 KM jer znate da je 70 % od prosječne plate zagarantovana plata radnika i samim tim će oni dobiti povećanje pa čak i do 10 %, tako da nije istina da neće ti radnici dobiti nikakvo povećanje”, kazao je Davor Čičić, ministar finansija KS.

Osim ovog simboličnog koje se gubi u potrošačkoj korpi od 2.991,50 KM. Čak i 120 KM za sve, koje traže sindikati, manje je od pola troškova za hranu potrebnu za preživljavanje četveročlane porodice sedmično.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare