Ramo Isak: Kako ću reći pacijentu da se vozi helikopterom, ako ja kao ministar to ne smijem

Vijesti 13. jun 202418:31 1 komentar

Helikopter FUP-a jutros je nadlijetao sarajevsko naselje Otoka, specijalci su sa dugim cijevima visili iz letjelice. Pomislili smo, riječ je o kakvoj velikoj akciji, a zapravo je policija snimala spot. I to nam je otkrio ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak sa kojim smo razgovarali o ovoj, ali i drugim temama.

Kako je i kome je palo na um da u vrijeme sve češćih bezbjednosnih incidenata specijalna jedinica snima spot?

Inače policija radi vježbe, u više navrata koristi se i helikopter. Danas je zbog posljednjih dešavanja to posebno skrenulo pažnju, ali to su normalne policijske vježbe. Snima se jedan manji spot koji će se koristiti za prezentaciju specijalne policije na Danu policije.

Da li je možda trebalo pripremiti građane, da ne bi bili uznemireni?

Kad se rade vježbe one se skoro nikada ne najavljuju jer djeluju preventivno na izvršioce krivičnih djela. Tada te osobe kada vide ovakve vježbe shvate da se nije zezati sa policijom, preventiva je jedna od najbitnih dijelova.

Mediji su pisali kako Tužilaštvo BiH sumnja da je 2016/17. godine narkobos Edin Gačanin preko Gordana Memije nabavio uniforme Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a. Riječ je od 320 hiljada eura?

Možda je to bila njegova želja, da tako kvalitetnu jedinicu ima u svome sastavu. Ali takve momke ne može niko da angažuje osim države i oni su to pokazali. Samo jedan nekadašnji specijalni policajac se dovodi u vezu sa tim licem (Gačaninom), ali on je već napustio specijalnu jedinicu kada je počeo raditi za njega. Ne trebamo dozvoliti dezinformacijama da srozavaju autoritet najjače jedinice u Bosni i Hercegovini. Ova jedinica je spremna da uradi sve što treba da se osigura Bosna i Hercgovina, sad znate koliko je bitna. Kakav narko-kartel, kakve uniforme? One su kupljene davno nekad, prije moga dolaska, prije 10-15 godina. Sud BiH je rekao da nisu tačni navodi Tužilaštva za ove uniforme. Sud je rekao da za sve navedene indicije ne postoje dokazi da je tako počinjeno. Ti dokaze koje je Tužilaštvo prezentovalo Sud je rekao da su zasnovani na rekla-kazala. U ozbiljnoj državi takav tužilac bi snosio sankcije.

Za vas je ta priča završena?

Komisija je utvrdila da to nije tačno. Sud je rekao svoje, da navedena lica nisu počinila ta djela.

Ambasada SAD-a vas je kritikovala nakon što ste svečano dočekali prve ljude FUP-a, koji su uhapšeni pa pušteni iz pritvora zbog sumnji u povezanost sa narkokartelom “Tito i Dino“?

Američka ambasada ima moju punu podršku kao što i ja imam njihovu. Njima su otvorena vrata da dođu i da razgovaramo o određenim predmetima. Svima se desi da dobiju dezinformaciju.

Vi ne vidite da bi se takav vaš potez mogao okarakterisati kao slanje poruke pravosudnim organima da ljudi iz FUP-a, koji su pod njihovom lupom, imaju vašu zaštitu?

Građani su rekli da im je drago kad su vidjeli da ta lica nisu odgovorna. Ovo je neko zloupotrijebio predmet da nanese štetu jednoj od najbitnijih institucija u jednom ozbiljnom trenutku za BiH. Jesam ih dočekao jer sam znao o čemu se radi. Sigurno se neće na ovom završiti i pokrenut će se odgovornost za one koji su radili neprofesionalno.

Regionalni mediji danas dijele sadržaje Sky prepiski. U njima se pominju i članovi porodice Dodik, konkretno njegov sin?

Suvišno je bilo šta komentarisati. Ja bih pustio nadležne institucije da rade svoj posao. Radi se i u FBiH intenzivno na predmetima (povezanim sa Sky aplikacijom). Mislim da ćemo u narednom periodu imati dosta interesantnih stvari.

Vi možete staviti ruku u vatru da se vaše ime neće naći u Sky prepiskama?

Mene? Ja sam siguran da me nema. Niko nije iznad zakona, ali isto tako poručujem da neću dozvoliti pokušaje montiranja drugima.

Kako ćete to spriječiti?

Ja kao ministar unutrašnjih poslova FBiH ću informisati javnost kako se pokušava nekom nešto montirati, ja se ničeg ne ustručavam. Uvijek imamo zakonite načine kako to da spriječimo. Nema zakona Raminog, ali ima zakon BiH. Svim smo mi dodirljivi, i Ramo kao ministar, i sudije i tužioci – zakon BiH je za sve nas isti.

Vaše gostovanje dolazi u trenutku povećanog nepovjerenja građana u bezbjednosne agencije, posebno u Sarajevu nakon niza bezbjednosnih incidenata? Kako biste ocijenili bezbjednosnu situaciju u Kantonu Sarajevo?

To je pitanje na mjestu, ali na njega je teško odgovoriti. Ja se osjećam sigurno, tako sam se osjećao i u ratu, ali da li je ovo uznemirilo građane? Naravno da jeste. Nije normalna stvar da se ubisto desi usred grada. Ali šta uraditi da se takve stvari ne dešavaju? Ja ću vam odmah dati pravi odgovor. Tu su samo tri stvari – policija, tužilaštvo i sud. Da ove institucije funkcionišu kako treba mi nikada ne bi imali pucnjavu poput one kod hotela Evrope. Zašto? Prije nekoliko dana Tužilaštvo je tražilo da se ovom licu odredi pritvor, Sud to nije uradio. Nakon nekoliko dana na njega se pucalo usred dana. Da je Sud odredio pritvor ne bi se desilo da se puca na to lice. Treba u Sarajevu na ključnim točkama raditi pretrese. Gdje su god poduzete takve mjere, koje neće trajati samo 30 dana, dati su rezultati.

Jeste li zadovoljni opremljenošću policijskih službenika? Mediji pišu kako vam policajci usred ljeta nose zimske cipele?

Godina ima da sam ministar i za to vrijem sam osigurao više nego što je urađeno prije mene, ali je i to nedovoljno. Policija u BiH podliježe javnim nabavkama za razliku od policije širom Evrope. Osigurali smo sredstva, imamo ih u budžetu, ali su problem tenderi i žalbe. Zbog toga nismo mogli osigurati uniforme za kadete.

MUP Kantona Sarajevo najavio je nabavku helikoptera. Ovaj koji je nabavio FUP još nismo vidjeli u policijskoj akciji?

Nije tačno, bio je u dvije akcije. U više navrata smo ih koristili za prebacivanje pacijenata. Opravdana je bila njegova nabavka.

Mnogi vas osuđuju da estradizujete funkciju na kojoj se nalazite. Nije poznato da se bilo koji drugi ministar unutrašnjih poslova u regionu snima za TikTok iz helikoptera?

Pojedinci su me htjeli predstaviti negativno, ali sam zahvaljujući toj senzaciji postao jedan od najpoznatijih političara u regionu. Treba imati hrabrosti voziti se u helikopteru, prije mene su se svi ministri možda samo jednom vozili. Ja imam hrabrosti, samo se Allaha dragog bojim. Zamislite kako se voziti u helikoteru koji je star 40 godina, ali mi moramo pokazati da Federacije ima šta je potrebno. Kako ću reći jednom pacijentu da se prebaci helikopterom, ako ministar ne smije sjesti u njega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare