Ramulić odgovorio na izjave Marića i Antonijevića

Vijesti 23. feb 202113:59 > 14:00 4 komentara
N1

Edin Ramulić iz Fondacije za izgradnju kulture sjećanja Prijedor kazao je, komentirajući izjave voditelja srbijanske Happy TV Milomira Marića i režisera Gage Antonijevića koji su u jutarnjem programu govorili o logorima u BiH, je činjenice i istinu o logoru Keraterm utvrdio i ispisao Haški tribunal te da drugi nisu relevantni.

“Apsolutnu činjenicu i istinu je ispisao Tribunal u Hagu, svi drugi, uključujući političare, reditelje, umjetnike, intelektualce, akademike i običan svijet, su apsolutno nerelevantni. Sve što kažu je u stvar u službi dnevne politike i namicanja nekih sredstava iz nacionalnih sehara. Apsolutno su nerelevantni, uključujući i nacionalističke historičare“, rekao je Ramulić za N1.

Istakao je kako je to proizvod toga što se zlodjela nisu priznavala još iz perioda Drugog svjetskog rata.

“Još postoje ljudi, postajli su i u BiH, koji su dovodili u pitanje i Jasenovac i ono što je utvrđeno kao neka historijska i sudska činjenica. Bilo je ljudi koji su i to dovodili u pitanje i sada se na neki način to sve vrati. Uvijek se nađe neko da to osporava, ali civilizacijska dostignuća su takva da sudske činjenice trebaju biti nešto čime to pobijamo. Šta to može dovesti u pitanje nešto što je utvrđeno sudskim činjenicama i kada se dođe do relevantne historijske činjenice koje uključuju i međunarodne forume, da se zauzme stav po pitanju holokausta. Ko je sada taj što nešto može revidirati, niko. Samo ko je dobio prostor u takvim medijima od političara do kvazi intelektualaca”, rekao je Ramulić.

Režiser filma “Dara iz Jasenovca” Gaga Antonijević gostujući u programu na Happy TV, između ostalog govorio je o logorima u Bosni i Hercegovini, tačnije logorašu Fikretu Aliću što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije.

Na neutemeljenu tvrdnju voditelja Milomira Marića da se “od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda je htjela da dokaže ‘pojavili su se nacisti novog doba’, Antonijević je kazao “tako je”.

“To je onaj sa tuberkulozom što je kao mršav”, kazao je Antonijević misleći na Fikreta Alića koji je preživio koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje” i čija je fotografija objavljena na naslovnoj strani američkog magazina “Time” u ljeto 1992. godine.

Međutim, tu se Marić i njegov sagovornik Antonijević nisu zaustavili. Marić je ustvrdio da su logoraši mogli napustiti logor kad su htjeli.

“To je bio sabirni logor da se sklone , da ih neko ne ubije. Oni su njega poslije nahranili, odveli su onog mršavog, prikazivali su ga u cirkusu u Evropi. Eto, to je njihova propaganda”, bile su nove neutemeljene tvrdnje Marića.

Nakon ovih riječi u jutarnjem programu srbijanske televizije, uslijedile su oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali iz cijele regije.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare