“Rasprava o zastavama” usijala odnose u Parlamentu BiH, Vulić optužila Cikotića

F.Z./N1

Na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine diskutovalo se o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Sanja Vulić, poslanica SNSD-a u ovom domu, poručila je da načelno podržava zakonsko rješenje, ali da je zakon, kako kaže "perfidno izradio" bivši ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Vulić kaže da prijedlog definiše koji natpisi mogu stajati u pograničnom prelazu, te da se na taj način pokušavaju ukloniti nazivi “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.

Kaže kako je u sklopu Komisije za bezbjednost prijedlog podržala, no da joj je jasno “da u sklopu njega postoji zamka”, pa će tako amandmanski djelovati.

Na ovo je odgovorio SDA-ov Safet Kešo, rekavši da Selmo Cikotić pokušava da uredi prelaze kao u, kako kaže, svim normalnim državama.

On je naveo primjer da je išao preko prelaza gdje se vidi velika zastava enteta Republike Srpske, a mala zastava države Bosne i Hercegovine.

“BiH se ne može porediti sa normalnim državama. Nas savršeno ne zanima kakva ćete obilježja stavljati u FBiH. Trobojka će se i dalje vijoriti, i dalje će stajati natpisi ‘Dobrodošli u Republiku Srpsku’. Za razliku od vas mi imamo zastavu Republike Srpske, a vi u FBiH kradete zastavu Bosne i Hercegovine”, navela je potom Vulić.

Odmah potom je uslijedio odgovor Keše.

“Naravno da ovo nije normalna država čim državni zastupnik u državnom parlamentu diskutira na ovaj način. Ja se u RS nikad ne osjećam drugačije nego kao u svojoj domovini. Niko mi suprotno ne treba naglašavati. Nema potrebe da FBiH ima zasebnu zastavu, naša je zastava zastava Bosne i Hercegovine”, odgovorio joj je SDA-ov Kešo.

Stavove stranačke kolegice podržao je i poslanik Milorad Kojić, naglašavajući kako konačna saglasnost za zakon u ovom obliku neće postojati. Potom je opozicija iz RS odlučila kako neće prisustvovati nastavku sjednice doma, a kao jedan od razloga naveli su i “vraćanje rasprave o zastavama, ali i zajednička izjava o državnoj imovini Bosne i Hercegovine, koju su danas potpisali članovi članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, ali i predsjednici parlamentarnih stranaka sa nivoa države i FBiH, među kojima su Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!