Raste broj turista: Šta je potrebno učiniti da ih bude više i da dođu ponovo?

Vijesti 12. maj 202318:08 0 komentara
Anadolija (AA)

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu ove godine našu zemlju posjetilo je 276.218 turista, što je za 17,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Također, prema navedenim podacima naše komšije iz Hrvatske i Srbije su ostvarili najviše noćenja u ovom periodu.

Edin Ogrešević, turistički radnik za N1 je istakao da od početka maja je primjetan veći broj turista i da prvi podaci sa terena govore da je turistička sezona krenula lijepo.

“U proteklih 15 dana intenzivirane su aktivnosti protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, naročito PU Stari grad Sarajevo protiv džeparoša što je korak ka tome da postanemo sigurno okruženje za turiste. Također, mi smo recimo za turiste iz Nizozemske i Belgije povoljna turistička destinacija pogotovo u ovom vremenu inflacije”, objasnio je Ogrešević.

N1

Šta učiniti da turista bude više?

Ogrešević navodi šta bi se to moglo uraditi kako bi broj turista na ulicama Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine bio veći.

“Državna i entitetska vlast naročito bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine trebali bi učiniti maksimalne napore na privlačenju low cost avio kompanija koje trenutno su otkazale letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. To je loš signal i umjesto da svjedočimo sve većim brojem letova, taj broj opada”, istakao je Ogrešević.

Na kraju je Ogrešević naveo da je potrebno da nadležne vlasti učine sve u cilju poboljšanja turističke signalizacije.

Zvanični podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine ukazuju da je u prvom kvartalu broj noćenja domaćih turista manji je za 3,7 posto u odnosu na isti period prošle godine što je indikator da bi svako od nas trebao razmisliti koju destinaciju unutar naše lijepe BiH trebamo što prije posjetiti a nismo imali prilike do sada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!