Reagovanje Operatora za obnovljive izvore energije na navode vlasnika Farme kod Kalesije

Vijesti 06. mar 202413:33 0 komentara
OIEIEK

Nakon što je na N1 objavljena priča o farmi kod Kalesije koja proizvodi struju iz biomase reagovao je Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju. Naime, čelni ljudi Farme tvrde da kapacitete ne koriste u potpunosti zbog otkupne cijene navedene u predugovoru sa Operatorom za obnovljive izvore energije. Operator, pak, navodi da Farma nije pokrenula proizvodnju do 2020, godine, kako je bilo propisano, već 2022. godine te da nisu ispoštovani svi podzakonski akti.

U reakciji poslanoj na adresu N1, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju navodi da su 22. 02. 2019. godine privredna društva sa sjedištem u Kalesiji, Farma Spreča, Plantaže Spreča, Agrofarma i Agro Vis sa Operatorom za OIEiEK sklopili Predugovore o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije po garantovanim otkupnim cijenama u iznosu od 0,66637 KM/kWh za ukupno četiri mini postrojenja primarnog izvora bio plina.

Kako navode, u skladu s ugovorom privredna društva su bila u obavezi elektroenergetska postrojenja izgraditi i priključiti na elektroenergetsku mrežu u za to definisanom roku, odnosno pokrenuti proizvodnju u 2020. godini, što se nije dogodilo.

U prilogu za N1 direktor Farme Spreča Said Karić, navodeo je da predugovori s Operaterom definiraju da imaju pravo potpisivanja ugovora i definiraju zajamčenu otkupnu cijenu 0,66 KM po kilovatu. Ali da sada imaju problem s realizacijom ugovora i samim time nemaju mogućnost proizvodnje 100% kapaciteta. Također, naveo je da kada bi se poštovale odredbe perugovora ogromne količine otpada s drugih farmi i iz poduzeća bili bi pretvoreni u energiju.

Operator navodi u reakciji da je prema Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije propisano da se nacionalni ciljevi u pogledu udjela energije iz OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Bosni i Hercegovini, u periodu do 2020. godine, utvrđuju Nacionalnim akcionim planom korištenja obnovljivih izvora energije Bosne i Hercegovine, čiji je sastavni dio Akcioni plan Federacije BiH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF).

“Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije propisuje da se APOEF usklađuje s elektroenergetskom stategijom Federacije BiH i da se istim, između ostalog, definišu dinamičke kvote. APOEF je do 2020. godine definisao indikativne ciljeve proizvodnje električne energije iz OIE u postojećim i novim proizvodnim kapacitetima, procjenu ukupnog doprinosa (instalisani kapaciteti, bruto proizvodnje električne energije) koji se očekuje od svake tehnologije za proizvodnju obnovljive energije za ispunjenje okvirnih ciljeva do 2020. godine, za udjele energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije u periodu 2010. – 2020. godina, te pregled proizvodnje električne energije iz OIE koji će se poticati do 2020. godine, za udjele energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji. Kako je APOEF istekao dana 31.12.2020. godine, to Operator za OIEiEK, kao institucija koja je zadužena za provedbu APOEF-a, prilikom rješavanja zahtjeva iz svoje nadležnosti, nije u mogućnosti dodjeljivati status potencijalnog privilegovanog proizvođača i privilegovanog proizvođača, po zahtjevima pristiglim nakon 31.12.2020. godine”, istakli su.

Također, navode da je Operator za OIEiEK zaprimio dopis Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kojim, između ostalog, navode da po mišljenju ovog Ministarstva, Operator za OIEiEK nema pravni osnov za sklapanje Ugovora o otkupu električne energije po garantovanoj cijeni sa proizvođačima koji su svoj zahtjev podnijeli u 2021. godini.

Navode da su se s ciljem zaštite svih učesnika u sistemu podsticanja prozvodnje električne energije iz OIEiEK tražili od Federalnog ministarstva energijem, rudarstva i industrije instrukciju da li u slučaju oslobađanja dinamičkih kvota raskidanjem zaključenih ugovora od strane proizvođača Operator za OIEiEK može sklapati ugovore po garantovanim cijenama sa investitorima koji su ranije stekli status potencijalnog privilegovanog proizvođača, no Ministarstvo je istaklo da nema zakonskog osnova za sklapanje novih ugovora u slučaju oslobađanja dinamičkih kvota raskidanjem ugovora iz drugih primarnih izvora.

“Slijedom navedenog, jasno je kako Operator za OIEiEK nije imao zakonsko uporište da nakon 2020. godine sklopi Ugovor o otkupu električne energije po garantovanim cijenama za gore navedena postrojenja privrednih društava sa sjedištem u Kalesiji, kao niti s drugim investitorima/proizvođačima koji su se Operatoru za OIEiEK obratili sa zahtjevom za sticanje navedenih statusa nakon 31.12.2020. godine”, naveli su u reakciji.

Napominju da uz sve napore da zaštite investitore i njihova uložena sredstva u sektor OIE, Operator za OIEiEK ne može donijeti odluke koje nemaju utemeljenje u zakonskim i podzakonskim propisima, odnosno Akcionom planu za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH koji je do 2020. godine definisao instalisane snage postrojenja čija se proizvodnja podstiče do 2020. godine.

To posebno napominju imajući u vidu da se pred Kantonalnim tužilaštvom još uvijek vode istražne radnje, između ostalog, i povodom sklapanja Predugovora o otkupu električne energije iz OIE u 2019. i 2020. godini, a koji su sklopljeni u mandatu bivše Uprave Operatora za OIEiEK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!