Reakcija Dodika na Schmidtov uslov

Vijesti 23. jan 202418:09 0 komentara
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da se "ilegalnim dolaskom u BiH i lažnim predstavljanjem" visoki predstavnik Christian Schmidt lično obrukao.

Schmidt je u intervjuu za njemački Tageszeitung, ako u martu budu otvoreni pregovori sa Evropskom unijom o integraciji BiH, poručio da ti pregovori moraju biti povezani sa izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH.

Na pitanje Srne da prokomentraiše izjavu visokog predstavnika, Dodik je odgovorio da sve što je Schmidt kasnije radio i govorio, uključujući i tu izjavu o lojalnosti, teško kompromitivanje države Njemačke i njenih vrijednosti.

“Mi smo se za 30 godina naslušali budalaština i od legalnih visokih predstavnika, sad evo i od onih koji se lažno predstavljaju. Ne vjerujem da Njemačka može i kraće da trpi urušavanje svog ugleda zbog činjenice da jedan Nijemac ne zna šta bi sa sobom”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Vijeće za implementaciju mira je Christiana Schmidta imenovalo na funkciju visokog predstavnika 1. augusta 2021. Od tada je generalnom sekretaru UN-a i Vijeću sigurnosti UN-a podnio više izvještaja o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir. Visoki predstavnik se lično obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine.  Iz OHR-a su ranije naglasili da je na osnovu teksta Aneksa 10 jasno da imenovanje visokih predstavnika, (što nije slučaj sa imenovanjem vojnih snaga – IFOR, sada EUFOR-ALTHEA, u skladu sa Aneksom 1A) ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a, iako ono mora biti u skladu sa odgovarajućim rezolucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!