Oštra reakcija na izmjene kriterija za upis u srednje škole u KS

Vijesti 18. maj 202316:46 0 komentara
N1

Nakon što je Vlada Kantona Sarajeva na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanje, donijela Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola, reagirali su iz Vijeća Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Vijeće Univerziteta u Sarajevu — Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja uputilo je saopćenje članovima Vlade Kantona Sarajevo u kojem je izrazilo duboku zabrinutost i neslaganje u vezi sa Odlukom o izmjeni Odluke o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo, kojom je ukinuto bodovanje na osnovu postignutih sportskih rezultata na zvaničnim takmičenjima prilikom upisa učenika u srednje škole u Kantonu Sarajevo.

UNSA – Fakultet sporta i tjelesnog odgoja

“Razloge za donošenje ove odluke, hiperprodukcija bodova i slično, donekle možemo da shvatimo, ali smo duboko zabrinuti za potencijalne negativne utjecaje na našu djecu. Duboko smo uvjereni da smo u zajedničkom djelovanju mogli da iznađemo model koji bi bio prihvatljiv, koji bi spriječio sve eventualne zloupotrebe i koji bi omogućio objektivno bodovanje postignutih sportskih rezultata naše djece. Mi kao vodeća naučna i stručna institucija iz sfere tjelesnog odgoja i sporta imamo moralnu i društvenu obavezu da Vas upozorimo na sve eventualne posljedice koje mogu proizići donošenjem ove Odluke. Naša zabrinutost nije izražena samo kroz naše iskustvo i stručno mišljenje već je potkrijepljena mnoštvom naučnih istraživanja i upozorenja stručnih autoriteta iz raznih oblasti društvenih djelovanja”, navodi se u saopćenju.

Zbog “diskiriminacije” djece promijenjeni kriteriji za upis u srednje škole u KS

Kao jednu od posljedica, naveli su pretilost djece. Naime, istraživanje sprovedeno u Kantonu Sarajevo pod nazivom “Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo” iz 2016. godine, na uzorku od 33.200 djece, je pokazalo da se u Kantonu Sarajevo školuje izuzetno veliki broj djece sa povećanom tjelesnom masom. Navodi se da je od ukupnog broja učenika obuhvaćenih ovim istraživanjem, čak 39,6% (13 159) njih je pretilo što je izuzetno zabrinjavajući podatak, te stručnjaci predviđaju da je ovaj trend pretile djece u porastu.

Gubitak bodova iz sporta prilikom upisa u srednje škole ima negativan utjecaj na cjelokupni razvoj djece

Također se dodaje da nedostatak bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću može dovesti do povećanja simptoma anksioznosti i depresije kod djece:

“Njihova isključenost iz sporta, može imati negativan utjecaj na socijalne vještine i međuljudske odnose, a posljedice nedostatka ovih vještina mogli smo vidjeti kroz nedavne nemile događaje u susjednim zemljama. Mnoga istraživanja ukazuju da smanjenje bavljenem sportom može negativno utjecati na školske rezultate, uključujući ocjene i rezultate na standardiziranim školskim testovima.”

UNSA – Fakultet sporta i tjelesnog odgoja

Istaknuto je da sport nosi brojne benefite koji mogu doprinijeti motivaciji za učenje i poboljšanju školskog uspjeha, kao sto su fizičko zdravlje, mentalno zdravlje,
socijalni razvoj te ukupni školski razvoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!