Reakcije iz RS-a na izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a

Vijesti 03. nov 202320:27 0 komentara

Političari u RS, i pozicija i opozicija su složni da je Kristijan Šmit nelegitiman. Pa ipak, sam izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a , posebno u dijelu koji se odnosi na lošu finansijsku situaciju RS drugačije se tumači. U izvještaju visokog predstavnika uz ostalo je navedeno da naredne tri godine ovaj entitet mora vratiti 3,7 milijardi maraka duga, ove godine ukupno 1,1, odnosno da je i RS finansijski ugrožena.

U SNSD-u podsjećaju na svoj izvještaj koji je vlada RS poslala u Vijeće sigurnosti paralelno sa Šmitovim. Entitet se pohvalio likvidnošću, borbom za izvorni Dejton, dok se značajn dio dokumenta bavio “nelegitimnim visokim predstavnikom.”

Na obraćanje Željka Komšića s druge strane reagovao je dopredsjednik RS iz hrvatskog naroda, inače član HDZ-a, Davor Pranjić. Zahvalio se ambasadoru Hrvatske pri UN-u jer je, piše Pranjić, ukazao na nelegitimnost Željka Komšića. Bilo bi svrsishodnije da je Komšić u UN-u dao prijedlog za rješavanje političke krize, naveo je. Podsjetimo da je nakon reagovanja hrvatskog ambasadora reagovao i ambasador BiH Zlatko Lagumdžija koji ga je upozorio da predsjedavajućeg Predsjdništva BiH ne može nazvati nelegitimnim. Komšićev govor nije dogovoren u Predsjedništvu, no to nije ništa novo.

Za Željka Komšića, kako je uz ostalo naglasio u svom govoru, postojanje OHR-a nije upitno sve do ispunjavanja uslova iz Programa „5+2“, prije svega onih koji se odnose na državnu imovinu i procjenu situacije u BiH.

Viskom predstavniku je zamjerio što njegove dijagnoze o antiustavnom djelovanju RS „ne prate adekvatne aktivnosti“.

S druge strane upozorio i da je Kristijan Šmit izvršio nezapamćen udar na vladavinu prava u BiH time što je suspendovao Ustav Federacije BiH. U svom izvještaju Kristijan Šmit, podsjetimo, osvrnuo se na presudu Evropskog suda u Strazburu u slučaju Kovačević uz ostalo kazao kako će ako bude potvrđena, presuda dodatno podijeliti političke stranke u BiH po pitanjima reforme Ustava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!