Reakcije iz RS: “SNSD je vaskrsnuo visokog predstavnika u BiH”

Vijesti 07. jun 202216:04 > 16:30 3 komentara
N1

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas nametnuo odluku o finansiranju ovogodišnjih izbora, počele su stizati reakcije političara iz Republike Srpske koji su je saznali tokom zasijedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Shodno tome, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske (US) je naglasio da nakon ovog Schmidtovog poteza sada očekuje “bičevanje”, zastupnica SNSD-a Snežana Novaković-Bursać kaže da očekuje “proglašenje” pobjednika izbora dok SDS za sve krivi SNSD koji je, kako kaže, predsjednik ove stranke Mirko Šarović, “oživio” poziciju Visokog predsstavnika u BiH.

“Dobili smo to što ja nisam priželjkivao naravno da će se desiti, ali desilo se. Moram biti potpuno jasan, mislim da su SNSD i vlast u Republici Srpskoj najviše krivi za ‘vaskrsavanje’ visokog predstavnika i ne samo to. Sada smo dobili korištenje bonskih ovlasti i to je proizvod vlasti u Republici Srpskoj. Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je upotrijebio bonske ovlasti i dobili smo ovo što sada imamo. Ovoj zemlji ne trebaju bonska ovlaštenja na bilo koji način, no neuspješna vlast je dovela do toga da sada imamo Schmidta koji koristi svoja ovlaštenja. Ne znam šta će se dalje dešavati i implementirati, ali činjenica da nismo sposobni da donesemo osnovni državni dokument,a to je budžet, upravo je prouzrokovalo ovo što se sada desilo. I to je donesen kao Prednacrt pa ide dalje na usvajanje, a nije ni dostatan jer su nedostajala ta sredstva od više od dva miliona KM za CIK. I sada su povećali taj budžet za 70 miliona KM za nekakvo zapošljavanje u Oružanim snagama, a nisu mogli ta dva miliona KM i onda je došlo do ovih bonskih ovlaštenja protiv kojih sam, odmah da kažem”, mišljenja je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Schmidtova odluka veliki šamar vladajućoj koaliciji (SNSD, HDZ i SDA) koja vodi Vijeće ministara BiH.

“I ova odluka pokazuje da domaća vlast nije sposobna osigurati sredstva za finansiranje izbora i usvojiti budžet za 2022. godinu, a već je prošlo pola godine. To pokazuje nesposobnost vlasti predvođene koalicijom SNSD, HDZ i SDA koja nas je maltretirala tri godine svojim unutrašnjim sukobima i samim time što nisu mogli usvojiti budžet taj su najvažniji alat dali najpoznatijem turisti u BiH. To je zaista jedan veliki šamar i odraz nesposobnosti bh. vlasti rade svoj posao. Volio bih da se to nije desilo pristalica sam toga da domaće vlasti donose zakone i odluke i rade svoj posao. Mislim da su SDA, HDZ i SNSD upravo legitimisale najpoznatijeg bh. turistu da uradi nešto što nije prihvatljivo ni za jednu demokratsku zemlju pa tako ni BiH”, poručio je Borenović.

Schmidt upotrijebio bonske ovlasti: CIK će dobiti traženi novac za izbore

Podsjetimo, Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je danas da nije bio sretan što je morao upotrijebiti bonske ovlasti i nametnuti odluku o finansiranju Općih izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine jer je vlast pokazala da ne može donijeti ni odluke koje su proceduralne prirode poput organizovanja izbora.

Schmidt je nametnuo odluku nakon što je na sjednici Vijeća ministara BiH izdvojen dio sredstava – 9,7 miliona KM, od traženih 12,5 miliona KM. Centralna izborna komisija (CIK), koja je u više navrata apelovala da je potrebno osigurati sredstva, jučer je bila nezadovoljna odlukom Vijeća ministara BiH rekavši da izdvojena sredstva nisu dovoljna te da mora reagovati OHR.

Podsjetimo i to da je Schmidt ovom odlukom riješio i pitanje finansiranja izbora u budućnosti. Naime, kako je istakao, ovim se osigurava trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare