Reakcije na Dodikove izjave: To je suština genocida, Dodik igra posljednji čin

Vijesti 05. aug 202113:19 0 komentara
N1

''Bošnjaci nisu državotvoran narod, oni su podanički narod...'' - poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom gostovanja u emisiji na RTRS. Poruke Dodika u kojima omalovažava Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne reakcije.

Kolumnista Dragan Bursać smatra da je ovakav govor Dodika suština genocida.

Slično razmišlja i Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva.

Još oštriji u svojoj reakciji na izjavu Dodika kojom Bošnjake naziva konvertitima bio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Hasan Nuhanović koji je preživio genocid u Srebrenici u Dodikovoj izjavi pak vidi skoriji kraj političkog djelovanja Milorada Dodika. ‘‘Pametni ljudi mi govore već duže vrijeme da mora biti gore da bi bilo bolje. Ne znam da li Dodik igra posljednji čin dodijeljene uloge ili mu još nisu rekli da je njegova uloga završena. Treća mogućnost je da ni režiseri više ne znaju koji je kraj jer ga sad Dodik režira,’‘ napisao je Nuhanović.

“Nikada njegova politika neće uspjeti”

Šefik Džaferović, član predsjedništva BiH poručio je da su poruke koje je poslao Dodik i koje su upućene Bošnjacima kao narodu sramne. ”To ozbiljni i odogovorni političari nikada ne rade. Pokazao se kao neznalica i kao čovjek koji ima nizak prak kritičnosti”, rekao je Džaferović i poručio: “Nikada njegova politika neće uspjeti.”

SDP BiH je također reagovao, tražeći od Tužilaštva BiH da pokrene istragu zbog govora mržnje i zbog osporavanja prava na korištenje bosanskog jezika koji je ustavna kategorija. ‘‘Smatramo da Dodika pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja“, navode u saopćenju iz SDP-a.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić smatra da: ”Dodik u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metod tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke historiografije, pri čemu sa svakom novom uvredom nastavlja padati u ponor ličnog moralnog nistavila”.

Ured premijera Kanade razmtra prijavu protiv Dodika

Nakon Dodikovih istupa Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je pismo premijeru Kanade. Odgovor su dobili, a u njemu se navodi, da je Ured premijera Kanade pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informisanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz pisma. ”Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosner i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informisao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD i Evropi”, poručili su iz IGK-a.

Tokom gostovanja na RTRS, osim vrijeđanja Bošnjaka i države BiH, član predsjedništva BiH Milorad Dodik je također rekao i kako se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt „lažno predstavlja kao visoki predstavnik“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!